11.6.2013 9:49

Σήμερα ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 θα ανακοινωθεί  σήμερα Τρίτη , όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Η διαδικασία για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) για υποβολή μηχανογραφικού από τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), θα ξεκινήσει εκ νέου περί τα μέσα Ιουνίου, όταν θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

Ολοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.  

Πτώση στις βάσεις 2013 όπως όλα δείχνουν λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων αναμένεται για φέτος .Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέα της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης   αναμένεται  σημαντική  πτώση στις βάσεις 2013 στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις Πολυτεχνικές και στις Φυσικομαθηματικές σχολές, η οποία θα είναι ορατή και στις λεγόμενες καλές σχολές.

Οι βάσεις 2013 στις Ιατρικές σχολές θα κρατήσουν την πρωτιά,  , όπως εκτιμούν οι καθηγητές, ενώ ανοδική αναμένεται η τάση στις Νομικές και στις Ψυχολογικές σχολές.

Κακή εικόνα στις βαθμολογίες εμφανίζουν μέχρι σήμερα τα μαθηματικά, η φυσική ενώ ακόμα και η έκθεση φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους.

Σε ότι αφορά στα μαθηματικά οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αναμένεται να «κρατήσουν» την αρνητική περσινή πρωτιά με 80% των γραπτών κάτω από τη βάση.

Οι βάσεις 2013 ,εκτός από τις επιδόσεις των υποψηφίων, εξαρτώνται και από ένα δεύτερο παράγοντα  που είναι η τάση που θα καταγραφεί στα μηχανογραφικά δελτία, αλλά και από τις θέσεις που θα διαθέσει σήμερα το υπουργείο Παιδείας σε κάθε σχολή.

Πως θα κινηθούν οι βάσεις το 2013 ανα πεδίο

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο , που περιλαμβάνει τις φιλολογικές , νομικές και κοινωνικές επιστήμες οι θέσεις θα μειωθούν και στα   ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, με αποτέλεσμα οι βάσεις 2013 να κινηθούν ανοδικά . Οι υποψήφιοι αυτής της κατεύθυνσης θεωρούνται ευνοημένοι, κυρίως όσοι επέλεξαν τη βιολογία αντί των πολύ δύσκολων μαθηματικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση το πιο δύσκολο μάθημα ήταν τα αρχαία ελληνικά.

-Πτώση στις βάσεις 2013 αναμένονται στις Πολυτεχνικές και τις Φυσικομαθηματικές σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου που θα ξεκινούν από τις πλέον περιζήτητες σχολές και θα φθάνουν στα ΤΕΙ. 

Τις περιζήτητες σχολές  του 2ου (θετικές επιστήμες) και 4ου πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες)  επιδιώκουν  υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ για τα τμήματα με μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες οι  υποψήφιοι της τεχνολογικής.

- Στο 3ο πεδίο, με τις περιζήτητες ιατρικές σχολές οι βάσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

- Στο 5ο  πεδίο  τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πτωτική πορεία στις βάσεις 2013 των οικονομικών σχολώ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ