23.6.2015 9:47

Σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

Πτώση των βάσεων σε Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία και Νεοελληνική Γλώσσα –Πώς θα μάθετε τη βαθμολογία σας

Τέλος στην αγωνία για περισσότερους από 100.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Παιδείας η αξιολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων ολοκληρώθηκε και οι βαθμοί θα ανακοινωθούν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα:

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) θα αναρτηθούν την Τρίτη 23-6-2015 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν την Πέμπτη 25-6-2015 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.

Ολοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετεινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 26-6-2015 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Επισημαίνεται ότι μέχρι την Τρίτη 7-7-2015 οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Καθοδική πορεία των βάσεων σε όλα τα πεδία
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αναμένεται καθοδική πορεία των βάσεων σε όλα τα πεδία με αυξομοιώσεις ανά σχολή. Βέβαιο θεωρείται ότι θα είναι πολύ μεγάλη η «ψαλίδα» μεταξύ σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την Περιφέρεια.
 
Η γενική εικόνα είναι οτι οι χαμηλοί βαθμοί «ρίχνουν» τις βάσεις καθώς πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Ακόμα και οι περιζήτητες σχολές, όπως η Ιατρική θα έχουν πτώση ενώ η καθοδική πορεία των βάσεων σε κάποιες σχολές θα ξεπεράσει και τα 2000 μόρια. Λόγω του δραστικού περιορισμού των μετεγγραφών από του χρόνου, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την περιφέρεια αναμένεται να είναι μεγάλο. Εκτιμάται ακόμα οτι οι σχολές εκτός μεγάλων αστικών κέντρων αναμένεται να «πέσουν» και πάνω από 2000 μόρια, αγγίζοντας ακόμα και τα 3000 μόρια.
 
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις εξάλλου χαρακτηρίστηκαν ως μεταβατικές για το σύστημα που θα ακολουθήσει. Το επόμενο σύστημα προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, οι υποψήφιοι, δηλαδή, θα εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα, αλλά και λιγότερη - και κατ’ επέκταση δυσκολότερη ύλη - σε κάποια μαθήματα τουλάχιστον, οπότε την ερχόμενη χρονιά εκτιμάται ότι τα θέματα θα είναι δυσκολότερα, καθώς η ύλη θα είναι πιο συμπυκνωμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ερχόμενη σχολική χρονιά το μηχανογραφικό δελτίο θα συμπληρώνεται πριν από την ανακοίνωση της βαθμολογίας, όπως άλλωστε γινόταν και με το σύστημα των δεσμών.
 
Μεγαλύτερη πτώση θα έχουν οι σχολές της επαρχίας και μικρότερη οι αντίστοιχες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης.
 
Στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι η πτώση δεν θα είναι πολύ μεγάλη και η είσοδος σε κάποιες σχολές θα επιτυγχάνεται με βαθμολογίες από 6 έως και 8.
 
Η πανωλεθρία στη Φυσική και τα Μαθηματικά αναμένεται να επηρεάσει και την περιζήτητη Ιατρική Αθηνών που εκτιμάται οτι θα «πέσει» από το βάθρο των 19.000 μορίων ενώ πτώση αναμένεται και στις Φαρμακευτικές σχολές. Στα ΤΕΙ αυτού του επιστημονικού πεδίου δεν αναμένεται μεγάλη πτώση.
 
Στις Νομικές σχολές αναμένεται μικρότερη πτώση με ασαφές πάλι άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Νομικής Αθήνας και Κομοτηνής. Η Νομική Αθηνών εκτιμάται οτι θα «πέσει» περί τα 300 μόρια. Μικρότερη αναμένεται η πτώση των βάσεων στις Φιλολογικές σχολές και μεγαλύτερη στο Πάντειο και σε σχολές Ψυχολογίας. Συγκρατημένη αναμένεται η πτώση στις Οικονομικές σχολές.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρχει... ασανσέρ στις βάσεις εισαγωγής καθώς μεγαλύτερη εκτιμάται οτι θα είναι η πτώση σε Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές και μικρότερη σε Οικονομικές και Ανθρωπιστικές σχολές.
 
Μείωση των αριστούχων σε πολύ υψηλά ποσοστά δείχνουν τα στοιχεία από τις βαθμολογίες καθώς βαθμολογούνται με χαμηλές βαθμολογίες μαθήματα που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.
 
Το μάθημα της Βιολογίας, στο οποίο τα θέματα ήταν ελαφρώς δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι, θα τραβήξει προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς Ιατρικές Σχολές και όλες τις σχολές Επιστημών Υγείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στην κλίμακα από 18-20 οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι τα γραπτά δεν είναι πολλά.
 
Η Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για δυσκολότερα θέματα από τα αντίστοιχα περσινά, ενώ το «άριστα», όπως λένε, θα κινηθεί μεταξύ του 15-17. Αρκετά γραπτά μάλιστα θα έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση.
 
Λίγα «άριστα» φαίνεται ότι μπήκαν στα Αρχαία Ελληνικά, καθώς, όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, το αδίδακτο κείμενο είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Απαιτητικά χαρακτήρισαν οι καθηγητές τα θέματα και στα Λατινικά, καθώς ήταν απαραίτητη η πολύ καλή γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που διδάχθηκαν στην ύλη της Β’ Λυκείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ