27.3.2014 12:26

Σημαντικές ευρωπαϊκές δράσεις από το ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου

Το ΕΠΑΛ Βροντάδου, υποστηρίζοντας σταθερά την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών εκπαίδευσης στους μαθητές του, συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και όχι μόνο.  Η συμμετοχή αυτή έχει ξεκινήσει από το 1998 και κορυφώθηκε την τελευταία τετραετία. Να επισημάνουμε ότι ήδη ολοκληρώνεται το πρόγραμμα COMENIUS , με επίσκεψη όλων των διεθνών εταίρων μας στο νησί μας τον Μάιο και συνεχίζουμε με αίτηση συμμετοχής στο νέο Πρόγραμμα ERASMUS+ , για τους Τομείς Δομικών Έργων και Οικονομικών – Τουριστικών.

Το τρέχον σχολικό έτος υλοποιείται το πρόγραμμα : 

LEONARDO DA VINCI (Εταιρικές Σχέσεις) με Κωδικό  Έγκρισης:  2013-1-GB2-LEO04-11042 2 και Τίτλο Προγράμματος : “ECOTraditional Techniques for Construction and Landscape Sectors».

Οι Εταίροι είναι:

•       Derby College United Kingdom

•       PROFESSIONAL LYCEUM OF VRODADOS

•       Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Finland

•       Obrtničko učilište-ustanova za obrazovanje odraslih Croatia

•       Etablissement Régional d'Enseignement Adapté « Les Terres Rouges »  France

•       Udruženje obrtnika grada Zagreba Croatia

Όλοι οι εταίροι  επισκέπτονται όλες τις χώρες , με μαθητές και καθηγητές του τομέα Κτιριακών Κατασκευών και ενημερώνονται για τις παραδοσιακές τεχνικές στην κατασκευή κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου.

Έχουν ήδη γίνει  δύο κινητικότητες , στην Κροατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Ακολουθεί η κινητικότητα στην Γαλλία (Οκτώβριος) και στην Χίο (Μάρτιος 2015). Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάϊο του 2015 στην Φινλανδία.

Το περιεχόμενο των επισκέψεων που ήδη έχουν υλοποιηθεί , περιγράφεται  στο κείμενο του ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου που ακολουθεί.

 

1)     Χώρα Υποδοχής : Κροατία

Χρόνος Υλοποίησης : 17-21 Νοεμβρίου 2013.

Στο Ζάγκρεμπ πραγματοποιήθηκε η 1η Κινητικότητα με συμμετοχή μόνο καθηγητών από όλες τις χώρες. Στις συσκέψεις που έγιναν καθορίστηκε το περιεχόμενο των λοιπών μετακινήσεων καθώς και οι ακριβείς ημερομηνίες της κάθε κινητικότητας.

Από μέρους μας , παρουσιάσαμε εισήγηση με αναφορά στις παραδοσιακές τεχνικές στην Ευρώπη , στην θεματική των επισκευών και ανακατασκευών παραδοσιακών  κτισμάτων.  Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ηλεκτρονικές παρουσιάσεις για κάθε κινητικότητα.

Η Γαλλική αποστολή παρουσίασε τα ερωτηματολόγια που θα συμπληρώνονται , από τους συμμετέχοντες, μετά από κάθε κινητικότητα.

Οι Φινλανδοί μας έδωσαν τον τύπο των  Info sheets που θα χορηγούνται κάθε φορά.

Οι Κροάτες θα υλοποιήσουν την Ιστοσελίδα του προγράμματος και παρουσίασαν τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους.

Οι Βρετανοί , που είναι και οι υπεύθυνοι συντονιστές όλου του προγράμματος θα έχουν τον γενικό συντονισμό και έλεγχο.

Το άλλο μέρος της παρουσίας μας στο Ζάγκρεμπ , έχει σχέση με τις ανακατασκευές και επισκευές παραδοσιακών κτισμάτων . Αυτές υλοποιούνται από τεχνίτες με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, μέλη του Επιμελητηρίου των Τεχνιτών. Το Crafts College , που απευθύνεται σε ενήλικες , τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με τεχνίτες με υψηλά προσόντα.

Στον τομέα αυτό παρακολουθήσαμε τεχνικές που χρησιμοποιούν στην αναπαλαίωση κτιρίων και θαυμάσαμε τον τρόπο και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά μεγάλης κατοικίας από τη Βιέννη στο Ζάγκρεμπ και επανασυρμολόγησης.  Κτίριο που είχε καταστραφεί στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας , ανακατασκευάστηκε με σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης , βασισμένες σε παραδοσιακές τεχνικές.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου του χωριού , με την μεταφορά και ανακατασκευή  ξύλινων παραδοσιακών κτισμάτων , δίπλα στον ποταμό Σάβα.

2)      Χώρα Υποδοχής : Ηνωμένο Βασίλειο

Χρόνος Υλοποίησης : 8 – 14 Φεβρουαρίου 2014

Στο Ντέρμπυ  πραγματοποιήθηκε η 2η Κινητικότητα, με συμμετοχή  καθηγητών και μαθητών από όλες τις χώρες.

Στα  πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος , συμμετείχαμε με δύο μαθήτριες και δύο καθηγητές που φοιτούν και διδάσκουν αντίστοιχα στον Τομέα Δομικών Έργων.

Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στην γνωριμία με τους χώρους του Derby College. Αισθανθήκαμε μεγάλη έκπληξη, όταν αντιληφθήκαμε ότι οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Κολλεγίου , αποτελούνται από τον παλιό  σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, έναν από τους παλαιότερους στον κόσμο , με ημερομηνία κατασκευής το 1839. Οι επισκευαστικές εργασίες , ανακατασκευής και συντήρησης διήρκεσαν μόλις 96 εβδομάδες , σε έκταση καλυπτόμενης επιφάνειας 18.393 τ. μ. Το κόστος ανήλθε σε 46.000.000 λίρες , ενώ η εταιρία που εκτέλεσε το έργο ήταν η Bowmer & Kirkland. Κανένα υλικό δεν πετάχτηκε, όλα αξιοποιήθηκαν , τούβλα , ξύλο, μέταλλα. Εσωτερικά δημιουργήθηκαν χώροι σύγχρονοι και λειτουργικοί , με έντονο το χρώμα , την φυσιογνωμία και την προηγούμενη χρήση του κτίσματος. Να σημειωθεί ότι οι τάξεις διδασκαλίας , μοιάζουν με βαγόνια αμαξοστοιχίας, φυσικά πλήρως εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα στοιχεία – εργαλεία  που υποβοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωστήρια , γραφεία , χώροι ηλεκτρονικών υπολογιστών , χώροι υγιεινής , χώροι ξεκούρασης , εξαιρετικά εστιατόρια , συμπληρώνουν την γκάμα των χώρων του κτιρίου αυτού. Οι εργασίες έγιναν με πλήρη σεβασμό στην φυσιογνωμία και στα υλικά. Κεντρικό σύνθημα και στόχος των κατασκευαστών ήταν : «Χρησιμοποιούμε τα πάντα , τα επισκευάζουμε, δεν πετάμε τίποτα». Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος της εταιρίας που εκτέλεσε το έργο , μας παρουσίασε τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν , τα στάδια εργασίας αποκατάστασης και αναστύλωσης καθώς και τον τρόπο σύνδεσης παλαιών και νέων δομικών στοιχείων. Ήταν μία εκτενής και ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Η αειφόρος ανάπτυξη σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο.

Να σημειώσουμε ότι το Κολλέγιο έχει 30.000 σπουδαστές , ηλικίας 14 ετών έως σπουδαστές ενήλικες. Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ανέρχεται στον αριθμό των 2.000 περίπου. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν εξαντλούνται στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Έχουν κατασκευαστεί νέα κτίρια σε μικρή απόσταση από το κεντρικό, όπου φιλοξενούνται κυρίως οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις, για την εξάσκηση των σπουδαστών του Κολλεγίου.

Η επόμενη ημέρα περιελάμβανε   την γνωριμία με τους χώρους των εργαστηρίων που αφορούν τον τομέα των κατασκευών.

Καθηγητές , βοηθοί , τεχνίτες, μαθητές σε αγαστή συνεργασία δημιουργίας και μάθησης. Κάθε κατασκευή τοίχου, ξύλινου κτίσματος, επιχρίσματος , κάθε τοποθέτηση πλακιδίων τοίχου ή δαπέδου , βασίζεται σε λεπτομερέστατο αναρτημένο σχέδιο και υλοποιείται με την συνεργασία όλου του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στην κάθε εργαστηριακή άσκηση. Οι ομάδες των σπουδαστών περιλαμβάνουν 8 με 10 άτομα , ενώ οι διδάσκοντες μαζί με τους βοηθούς ανέρχονται τουλάχιστον σε 5 έως 6. Εντύπωση μας προκάλεσαν οι κανόνες ασφαλείας  που ισχύουν κατά τις διαδικασίες των εργαστηριακών ασκήσεων. Όλοι , μαθητές και διδάσκοντες, φορούν φόρμες  , κράνη και γιλέκα φωσφορίζοντα. Κατά την είσοδό μας στους εργαστηριακούς χώρους φορέσαμε όλοι αντίστοιχη ένδυση. Η επίδοση των μαθητών – σπουδαστών είναι καταγεγραμμένη σε πίνακα που υπάρχει σε κάθε εργαστήριο. Στη συνέχεια ασκηθήκαμε στην κατασκευή παραδοσιακών χειροποίητων γύψινων κατασκευών, οι οποίες τοποθετούνται στις οροφές δωματίων εσωτερικά. Το άλλο εργαστήριο που κάναμε είχε σχέση με την επικάλυψη τοίχων με ταπετσαρία ανάγλυφη από γύψο. Το είδος αυτό είναι μοναδικό , παραγωγής Εταιρίας Βρετανικής μοναδικού προϊόντος, με το όνομα LINCRUSTA.

Η Τρίτη ημέρα καλύφθηκε με την μετάβαση της ομάδας στην περιοχή του Derbyshire , όπου και επισκεφθήκαμε παραδοσιακά κτίσματα , που είχαν επισκευαστεί με παραδοσιακές τεχνικές. Στην περιοχή του Buxton , όπου λειτουργούν θεραπευτήρια με θερμές ιαματικές πηγές, υπάρχει κτίσμα με κίονες κατασκευασμένο από την εποχή της Μαρίας Στιούαρτ , Βασίλισσας των Σκωτσέζων, όπου έχουν διατηρηθεί και έχει τοποθετηθεί θολωτή μεταλλική κατασκευή επικάλυψής τους. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται οι δράσεις του University of Derby , με ειδικότητες Νοσηλευτικής, Φυσιοθεραπείας και γενικά σε ότι έχει σχέση με τις παθήσεις του μυοσκελετού. Το κεντρικό σημείο αυτών των κατασκευών, κατά τους Βρετανούς είναι : «Αφήστε το παλιό να είναι παλιό και το καινούργιο να είναι καινούργιο». Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε κήπους και κτίσματα του Δούκα του Devonshire , τα οποία βρίσκονται σε διαδικασίες επισκευαστικών εργασιών.

Η επόμενη ημέρα αναλώθηκε σε επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος , εντός της πόλης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ