25.10.2021 11:47

Σεξουαλική Αγωγή: Xτίζοντας υγιείς σχέσεις

Γράφει η Μαρκέλλα Φύκια, Ψυχολόγος - Συνεργάτιδα Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η σεξουαλικότητα ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ατόμου, αφορά την σωματική, ψυχολογική και διαπροσωπική εξέλιξή του. Αποτελεί κομβικό σημείο για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Η επικινδυνότητα στην εκδήλωση ενός φαινομένου σεξουαλικής βίας παραμένει και αποτελεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, αφού μπορεί να εμφανιστεί παντού και σε πολλά πλαίσια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης μέσα από ένα κύμα αντιδράσεων και απόψεων για την αναμενόμενη εισαγωγή του μαθήματος «Σεξουαλική Αγωγή» στα σχολεία.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινάει από την πρώτη μέρα της ζωής του παιδιού, όταν αρχίζει να εξερευνά το σώμα του. Συγκεκριμένα, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου παρέχονται και οι κατάλληλες γνώσεις για το γνωστικό και συναισθηματικό του επίπεδο. Οι τομείς οι οποίοι δουλεύονται είναι:

σε επίπεδο φυσιολογίας, η αναγνώριση των σημείων του σώματος, οι βιολογικές αλλαγές των δύο φύλων, καθώς και θέματα ατομικής υγιεινής.

σε κοινωνικό-συναισθηματικό επίπεδο, καλύπτονται η διαφοροποίηση στα συναισθήματα φιλία- έρωτας- αγάπη, καθώς και ζητήματα προστασίας, ασφάλειας και σεβασμού της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ισότητας.

Μέσω της εκπαίδευσης, καταρρίπτονται μύθοι και στερεότυπα γύρω από το σεξ. Η σεξουαλική υγεία των νέων προϋποθέτει να γνωρίζουν και να σέβονται τον εαυτό τους. Το άτομο εφοδιάζεται με γνώσεις χρήσιμες για την ενήλικη ζωή του. Καθίσταται ικανό να υιοθετήσει υγιείς και ασφαλείς συμπεριφορές για την πρόληψη της σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής του συμπεριφοράς.

Συχνά, οι γονείς ανησυχούν για τις πηγές πληροφόρησης των παιδιών, που τις περισσότερες φορές απέχουν από την αλήθεια σχετικά με θέματα όπως αυτό της Σεξουαλικότητας. Προβληματίζονται και δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το θέμα και να το επικοινωνήσουν στα παιδιά τους με τον κατάλληλο τρόπο. Στόχος των γονιών δεν είναι η υπερβολική προσοχή, αλλά η εκμάθηση γνώσεων και προστασίας εαυτού. Ας μην ξεχνάμε πως η γονεϊκή φιγούρα αποτελεί πρότυπο στην μελλοντική επιλογή συντρόφου. Συζητώντας με το παιδί για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, το βοηθάμε να «χτίσει» έναν υγιή εαυτό και να χαρεί κάθε στιγμή της παιδικής και ενήλικης ζωής του. Ας θυμόμαστε ότι κάθε αδιέξοδο έχει την επιλογή της αναστροφής και επιλογής μιας διαφορετικής κατεύθυνσης.

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος

τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3), tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ