14.12.2021 11:37

ΣΕΣΝΟΧ: Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής Κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 3ωρη στάση εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη του Νοσοκομείου. Αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου είναι: 

  • Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όχι στην επιστροφή των εργολαβικών εταιριών σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη. 
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με καταβολή ολόκληρου μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς αποκλεισμούς
  • Καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Επέκτασή του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας
  • Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές. 
  • Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων
  • Να στελεχωθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Να σταματήσει η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου μέσα στο νοσοκομείο

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ:

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί - αντί για άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, για να μην «καταρρεύσουν» κάτω από το βάρος της επιδημίας ή να μην μετατραπούν σε «μιας νόσου» - η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας κατά 279 εκατ. και για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1938 εργαζόμενους, χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6.000 συναδέλφους – που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης – και σχεδιάζει την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.

Σήμερα 23 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες σε καθαριότητα του Νοσοκομείου της Χίου, βρίσκονται –ξανά- αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Χίου, πιστή στο πνεύμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής , που προωθεί με κάθε τρόπο και μέσο ότι έχει απομείνει όρθιο από το Δημόσιο σύστημα υγείας στους ιδιώτες, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για την παράδοση της καθαριότητας του νοσοκομείου σε εργολάβους. 

 Βέβαια στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης βρίσκονται και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι στην υγεία και συνολικά στο δημόσιο τομέα , αφού αξιοποιείται ο νόμος 4412/2016, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την επέκταση των ΣΔΙΤ και την είσοδο εργολαβικών εταιριών στον τομέα της Υγείας, ακόμη και για την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς έπραξε και στον τομέα των πλυντηρίων του Νοσοκομείου μας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, με βασικό χαρακτηριστικό την επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, όπως το «ονειρεύονται» οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων. Γι’ αυτό, ενώ κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση «πανηγυρίζουν» για τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση του ΑΕΠ (του παραγόμενου πλούτου), δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αύξηση στους μισθούς.

Αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, γιατί δήθεν «δεν αντέχει η οικονομία», που όμως «αντέχει» τα δις ευρώ επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, που μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν και «χαρίζουν» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμη και το «κοινωνικό μέρισμα», το αξιοποιούν για να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα μας, δεδομένου ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα καταβληθεί μόνο «στους ενεργούς υγειονομικούς της πρώτης γραμμής δηλαδή σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς», αποκλείοντας τους συναδέλφους σε αναστολή, τους οποίους έχουν καταδικάσει σε επαιτεία .

Ιδιαίτερη αγανάκτηση μας προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών, διοικητικών κλπ). Στο πόρισμα, προτείνεται η μείωση των κατηγοριών δικαιούχων του επιδόματος ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιτροπή "βαθμολογεί" ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωσης του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.

Ενώ οι μισθοί μας παραμένουν «παγωμένοι» και συνεχίζονται οι σχεδόν καθημερινές ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, «παρακολουθούμε» τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης , της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης, για την εκταμίευση 3,2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Γνωρίζουμε ότι θα τα πληρώσουμε εμείς, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση, αλλά και με την αύξηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 651 εκατ. του ΦΠΑ κατά 1,7 δις και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κατά 400 εκατ. ευρώ. 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ