20.6.2014 10:11

Σέρνεται το δωρεάν wi-fi

7 ΜΗΝΕΣ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια« η πρόσκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Ο προϋπολογισμός είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 που είχε παρουσιαστεί αρχικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Χίος είχε καταθέσει πρόταση υποδεικνύοντας τα εξής σημεία για το ελεύθερο wi-fi στη Χίο: Πλατεία Καρδαμύλων, Άνω και Κάτω, Καρφάς,  Κολυμβητήριο, Απλωταριά, Μπέλα Βίστα, Λιμάνι Μεστών, Πλ. Βολισσού, Πλατεία Νενήτων, Αγ. Φωτεινή, Λιμάνι Λμνιών, Πλ. Χαλκειούς και λιμάνι Καταρράκτη, ενώ ανάλογες προτάσεις είχαν καταθέσει και οι Οινούσσες και τα Ψαρά.
Με την υλοποίηση του έργου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί δίκτυο σημείων, όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.
Ειδικότερα, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 Δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
• Να έχουν απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχείων κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
• Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
• Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Αργότερα, προβλέπεται και επέκταση του Wi-fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κλπ).
Οι ρυθμοί πάντως υλοποίησης του έργου δεν είναι ρυθμοί internet αλλά κλασικά ρυθμοί δημοσίου αφού ήδη από την εξαγγελία του πρωθυπουργού μέχρι την πρόσκληση ενδιαφέροντος, όχι την υλοποίηση του έργου έχουν περάσει... 7 μήνες!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ