23.4.2015 14:30

Σερβίρουν προτάσεις για να βγουν απ’ τα αδιέξοδα

• ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Φέρουν ευθύνη κι εκείνοι για τη μετατροπή τους σε σάκο του μποξ. Έχουν αρχίσει να το αισθάνονται και με επαγγελματικά βήματα αναζητούν τρόπους διαφυγής από τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πέρα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έχουν να αντιμετωπίσουν κι έναν ανελέητο υπηρεσιακό διωγμό από το άλλοτε ελλιπές κι άλλοτε ασαφές θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις συνέπειες του άκρατου ανταγωνισμού, με την χαρακτηριστική πρακτική των καταγγελιών. Στο σωρό των οικονομικών υποχρεώσεων τους προστίθεται κάθε χρόνο κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για κάθε λογής παραβάσεις, ικανό πια να υπονομεύσει την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή δεν ήταν διατεθειμένη να κλείσει τα μάτια ως προς τη νομιμότητα του καθεστώτος λειτουργίας τους. Συχνά με υπερβολική αυστηρότητα επιχειρεί να υποδείξει στους επαγγελματίες τρόπους ευθυγράμμισης τους με τις απαιτήσεις του νόμου. Για να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, οι ίδιοι οι επαγγελματίες κατέθεσαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημ. Καράλη, υπόμνημα των θέσεων τους για μια σειρά από θέματα – μόνιμες εστίες τριβής με τις υπηρεσίες.

Το ωράριο λειτουργίας

Η ισχύς της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 ορίζει ότι κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου είναι δυνατόν να παραταθεί η άδεια μουσικής -  μουσικών οργάνων μέχρι τις 03.00, εφόσον το κατάστημα λειτουργεί σε κλειστό χώρο και μέχρι την 02.00, εφόσον το κατάστημα λειτουργεί σε ανοιχτό χώρο.

Στην πρόταση του το Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ζητά να επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας της μουσικής πέραν των νομίμων επιτρεπτών ωραρίων, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου μαζί με όλα τα δικαιολογητικά και υπό τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή της Δημοτικής Κοινότητας που διαχειρίστηκε και έλεγξε, πέραν των δικαιολογητικών και τις πραγματικές συνθήκες του χώρου όπου λειτουργεί το κατάστημα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους περιοίκους.

Στα δικαιολογητικά περιλαμβάνει:

α) βεβαίωση μηχανολόγου περί λήψεως των κατάλληλων μέτρων ηχομόνωσης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς,

β) ετήσιο παράβολο 75,00 €,

γ) δημοτική ενημερότητα οφειλών.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή η Δημοτική Κοινότητα, μετά την υποβολή του αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο για παράταση του ωραρίου, θα εξετάζει τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής όπου βρίσκεται και λειτουργεί το κατάστημα του αιτούντος (π.χ. εντός αμιγούς οικιστικής ή μη περιοχής, πυκνό-κατοικημένης ή μη, απομονωμένο ή μη κ.λπ.), το είδος και τη μορφή λειτουργίας του καταστήματος (π.χ. κλειστό ή ανοιχτό, με ή χωρίς ηχεία, με μηχανικά μέσα και μουσικά όργανα με ηχεία κ.λπ.), όπως και το αν και κατά πόσο ο υπεύθυνος του έχει δώσει στο παρελθόν με την επιχειρηματική συμπεριφορά και λειτουργική του δράση δικαιώματα διαμαρτυριών των περιοίκων, παραβάσεων, μηνύσεων διατάραξης της κοινής ησυχίας, κ.λπ. πριν αποφανθεί.

 Τέλος στα πρόστιμα

Τεράστιος βραχνάς για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν για παράβαση των όρων των χορηγούμενων αδειών που κλιμακώνονται από τα 300 ως τα 1.500 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με την υποβολή της έκθεσης του αστυνομικού, ακόμα και στις περιπτώσεις που το αρμόδιο Δικαστήριο κρίνει τον ιδιοκτήτη του καταστήματος αθώο της κατηγορίας.

 «Από την παρ. 3 του άρθρου 79  του Ν. 3463/2006 (Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) προκύπτει με σαφήνεια ότι ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των δημοτικών αρχών, που εκδίδουν τις τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, να καθορίζουν τις περιπτώσεις για τις οποίες επιβάλλονται διοικητικά μέτρα και πρόστιμα, καθορίζοντας τόσο το ύψος όσο και τη διαδικασία επιβολής του προστίμου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες και την ανάγκη για υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, προτείνουμε την αντικατάσταση των προστίμων με την προσωρινή αφαίρεση της άδειας μουσικής και επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά των παραβατών», υπογραμμίζει ο δικηγόρος του Σωματείου, Κ. Τριαντάφυλλος.

Προτάσεις αισθητικής

Για πρώτη φορά το Σωματείο Ιδιοκτητών αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τον εξοπλισμό των καταστημάτων τους, καθοριστικό στοιχείο για την αισθητική των δημόσιων χώρων. Συγκεκριμένα καταθέτει προτάσεις για τον τύπο και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα τραπεζοκαθίσματα, οι ομπρέλες (για τις οποίες το ύψος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 2,10μ. και το συνολικό ύψος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 3,50μ.), γλάστρες και ζαρντινιέρες, τους βοηθητικούς πάγκους, τα θερμαντικά σώματα και τα δάπεδα

«Στο γόνιμο διάλογο συμβάλλουμε με την κατάθεση προτάσεων που προέρχονται και από τα μέλη μας αλλά και από ανάλογους κανονισμούς που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα για τα θέματα του ωραρίου πυξίδα μας αποτέλεσαν τα ισχύοντα στην Κέρκυρα και για τον τύπο του εξοπλισμού δανειστήκαμε στοιχεία από αντίστοιχο κανονισμό στην Αθήνα», εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κων. Βεζέρης. 

«Η διαμόρφωση μιας πιο ελκυστικής εικόνας του νησιού μας έχουμε αντιληφθεί ότι είναι και ευθύνη δική μας. Σε κάθε πολυπληθές Σωματείο υπάρχουν φυσικά και οι παραφωνίες. Με την πρόταση μας στο Δήμο ορίζουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που δεν θα είναι αποτρεπτικό για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και κυρίως θα ενσωματώνει χωρίς προβλήματα τη δραστηριότητα μας στην κοινωνία», καταλήγει ο γραμματέας του Σωματείου, Δημ. Γεωργούλης, ελπίζοντας ότι το υπόμνημα που κατατέθηκε θα αποτελέσει μια ουσιαστική βάση διαλόγου για να ξεπεραστούν τα πολλά προβλήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ