1.9.2016 9:55

Σεκιούριτι για τα μαστίχια

ΜΑΣΤΙΧΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΝΕΝΗΤΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΛΟΠΩΝ

Τα ελλείμματα της πολιτείας έρχονται να καλύψουν από μόνοι τους οι πολίτες. Με την κατάργηση της αγροφυλακής και την αύξηση των κρουσμάτων κλοπών στις μαστιχοκαλλιέργειες σε πολλά χωριά έχουν οργανωθεί εθελοντικές ομάδες που τις νύχτες κάνουν περιπολίες στις αγροτικές περιοχές προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους κόπους τους.

Ειδικά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι η εποχή του "μαζέματος" της μαστίχας σε πολλά χωριά έχουν οργανωθεί μέσω των τοπικών συνεταιρισμών εθελοντικές ομάδες και όλη νύχτα εκ περιτροπής οι μαστιχοπαραγωγοί είναι στους αγροτικούς δρόμους, στα μαστιχόδενδρα προσπαθώντας να εντοπίσουν κάποια ύποπτη κίνηση. Παράλληλα βέβαια περιφρουρούν και για ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στα Νένητα

Στα Νένητα ο τοπικός συνεταιρισμός δεν έχει οργανώσει μόνο εθελοντικά τους μαστιχοκαλλιεργητές αλλά προσλαμβάνει και μαστιχοφύλακες για ένα μήνα περίπου. Τέσσερα άτομα πραγματοποιούν τα πρωινά μέχρι ο απόγευμα βάρδιες, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού Δ. Χρουσάκης. "  Εφόσον δεν έχουμε τη συμπαράσταση είτε της δασικής που είναι οι αγροφύλακες, είτε γενικότερα της πολιτείας προσπαθούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα μόνοι μας.  Όλα τα νότια έχουν πρόβλημα. Από τα Μεστά μέχρι τον Άγιο Γιώργη, όπου υπάρχει μαστιχοκαλλιέργεια, ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι συχνά τα περιστατικά κλοπών", αναφέρει και συμπληρώνει "ο συνεταιρισμός εδώ και 14 χρόνια, προσλαμβάνει μαστιχοφύλακες για την πρωινή και απογευματινή βάρδια, πληρώνοντας συνολικά 4000 ευρώ μαζί με την εφορία".

Σε όλα τα χωριά

Αυτή η αυτοοργάνωση βρίσκει σιγά- σιγά μιμητές και στα υπόλοιπα χωριά με τους τοπικούς συνεταιρισμούς να αναλαμβάνουν τον συντονισμό των εθελοντών. Είναι ο μόνος τρόπος οι μαστιχοπαραγωγοί να προστατέψουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ