4.10.2016 16:36

Σε τέσσερις περιοχές αναζητούν το Επιχειρηματικό Πάρκο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΧΛΟΥΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σε τέσσερις περιοχές σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις περιορίζεται η έρευνα του μελετητικού γραφείου από την Αθήνα που έχει αναλάβει να εντοπίσει για λογαριασμό του Δήμου Χίου, την καλύτερη έκταση για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού- Βιομηχανικού Πάρκου, η λειτουργία του οποίου σε λίγα χρόνια καθίσταται εκ του νόμου υποχρεωτική.

Στη συγκεκριμένη έκταση θα αναπτυχθούν και θα λειτουργήσουν οι οχλούσες επιχειρήσεις, κυρίως του κλάδου μεταποίησης που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού της πόλης, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή των πάρκων στενεύουν και πέραν τούτου, από το ΕΣΠΑ προκύπτουν και επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις για την μετεγκατάστασή τους.

Οι 4 περιοχές

Οι μελετητές, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χίου Στρ. Γδύση που παρακολουθεί το θέμα, κρατούν στα χέρια τους μία λίστα με 24 προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί κάθε υποψήφια περιοχή. Για τη Χίο και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι περιοχές που εξετάζονται είναι:

  1. Περιοχή Γρου
  2. Περιοχή Χαλκειούς (πρώην Βαμβακουργία)
  3. Περιοχή ΒΙ.ΑΛ.
  4. Μεστά (θέση Σκουριές)

Για την περιοχή Γρου και για το πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας οι πρώτες εκτιμήσεις είναι θετικές, καθώς οι διαθέσιμες εκτάσεις (είτε δημοτικές, είτε ιδιωτικές, είτε συνδυαστικά) πληρούν το όριο των 200 – 500 στρεμμάτων που προφανώς απαιτούνται. Παράλληλα όμως απέχουν από την πρωτεύουσα μικρή απόσταση (και χρονικά), διαθέτουν κυκλοφοριακή σύνδεση, ενώ ούτως ή άλλως έχουν συγκεντρώσει και διάφορες επιχειρήσεις πέριξ τους τα τελευταία χρόνια.

Για την περιοχή της ΒΙ.ΑΛ. όπου ο Δήμος Χίου διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία η μόνη εκκρεμότητα που ενδεχόμενα να λειτουργήσει αποτρεπτικά είναι η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος και οι ανάγκες χρήσεις του εργοστασίου.

Τέλος για την περιοχή «Σκουριές» στα Μεστά οι εκτιμήσεις είναι θετικές, εφόσον θα μπορέσει η περιοχή να λειτουργήσει συνδυαστικά με τον λιμένα των Μεστών και την αποσυμφόρηση της κεντρικής Χίου από τα βαρέα οχήματα.

Θετικό και το Επιμελητήριο

Στην τελευταία συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου της Χίου ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση της διαδικασίας και προσμένει στα θετικά αποτελέσματα που θα έχει για το νησί και την επιχειρηματική ανάπτυξη η δημιουργία του πάρκου. «Αργά ή γρήγορα οι μεταποιητικές και όχι μόνο επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκεντρωθούν. Μέσα σε ένα τέτοιο πάρκο όπου οι παροχές είναι ιδιαίτερα θετικές, τα κόστη θα μειωθούν και η λειτουργία για την εγκατάσταση μιας επιχειρήσης θα είναι πιο εύκολη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πριμοδοτηθούν και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις για την μετεγκατάστασή τους. Πάντως, ας έχουμε υπόψη μας ότι όλα εκεί οδηγούν. Σε λίγα χρόνια θα είναι υποχρεωτικό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζαχ. Μαϊστράλης που παρακολουθεί το θέμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ