26.5.2012 12:05

Σε ομηρεία μέσα στο Κ.Ε.Κ. «Όμηρος»

• Η ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

 
Η υπόνοια ότι ο Δήμος Χίου δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του έναντι του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΟΜΗΡΟΣ» Α.Ε. για να υπηρετήσει έμμεσα συμφέροντα ανάλογων ιδιωτικών Κέντρων εξωθεί στα άκρα τους 5 εργαζόμενους του, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και επίσχεσης εργασίας μέσα στις επόμενες μέρες. Δύο χρόνια μετά την τελευταία εκκαθάριση οι εργαζόμενοι βρίσκονται το μεγαλύτερο διάστημα σε αναγκαστική άδεια, άνευ αποδοχών, και φυσικά έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από το 2010, καθώς δεν παράγουν, αλλά δεν έχουν εξοφληθεί και τα βεβαιωμένα δεδουλευμένα τους.
Από το 2.000, έτος ίδρυσης του, το Κ.Ε.Κ. απασχολεί τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης του νομού και τελευταία του Δήμου Χίου, μόνο ως πηγή προβλημάτων. Η αδυναμία των αιρετών να διασφαλίσουν προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσε οικονομικά ανοίγματα, τα οποία αποτελούν καθοριστικές αιτίες υπολειτουργίας του.
Τη χαριστική βολή έδωσε ο «Καλλικράτης», αφού οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν από τότε στα πλαίσια του ενιαίου πια Δήμου έως και σήμερα αναμένονται ακόμα! Οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν σε ακυρώσεις προσυμφωνημένων συνεργασιών με φορείς εκτός Ελλάδος (διακρατικές), εφόσον δεν είχε αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι της Εταιρείας. «Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια από πρόσωπα με ιδιωτικά συμφέροντα που είχαν ερείσματα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσίων οργανισμών να δημιουργήσουν προβλήματα  στη λειτουργία της Εταιρείας ή να τη δυσφημήσουν», καταγγέλλουν οι 5 εργαζόμενοι.
 
Η ευκαιρία
Αυτή την περίοδο ξεκίνησαν προγράμματα και είναι εν αναμονή και τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Το ΚΕΚ ΟΜΗΡΟΣ Α.Ε. έχει ευκαιρία να καλύψει οποιαδήποτε συσσωρευμένη ζημία στα επόμενα χρόνια. «Είναι στο χέρι του δημάρχου να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να αγνοήσει τις οποιεσδήποτε πιέσεις προσώπων ιδιωτικών συμφερόντων για κλείσιμο της Εταιρείας και συνεπώς της διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων ιδιαίτερα υψηλού ποσού από ιδιώτες και όχι εκ μέρους του Δήμου», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που έχει δεσμευτεί ο Δήμος Χίου να καταβάλει στο  Κ.Ε.Κ. Όμηρος (ανέρχεται στα 35.000 ευρώ) καθυστερεί στην καταβολή της, μεγεθύνοντας ήδη τα προβλήματα. «Δεν έχει να καταβάλει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχεται στα 35.000 ευρώ και προτιμά να κλείσει την επιχείρηση και να εξοφλήσει σε όσους οφείλει το Κ.Ε.Κ. με δαπάνες του Δήμου, χρεώνοντας τους δημότες με περίπου 400.000 ευρώ, χρήματα που μπορούν να εξοφληθούν εάν συνεχιστεί η λειτουργία του;», διερωτώνται οι εργαζόμενοι.
Η συνέχιση της λειτουργίας του είναι ενδεχόμενα δρόμος χωρίς επιστροφή για το Δήμο Χίου, όμως για να πετύχει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για το Κ.Ε.Κ. οφείλει να το οπλίσει με διοίκηση που γνωρίζει το χώρο της επιδοτούμενης κατάρτισης για να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Θα ξεκαθαρίσει η θέση του Δήμου ή θα παρατείνεται άλλη μια εκκρεμότητα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ