26.4.2012 10:25

Σε κοινή δεινή θέση κτηνοτρόφοι – «Πελινναίον Όρος»

• ΑΣΤΟΧΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

 
Ένα κοινό μυστικό επέλεξε να ρίξει ως επιχείρημα χθες στην προεκλογική αρένα η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κ.Κ.Ε., βλέποντας τα πράγματα από τη δική της μονόπλευρη σκοπιά. Οι πάντες στη Χίο γνωρίζουν ότι η «Πελινναίον Όρος» Α.Ε. μαστίζεται εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες από μεγάλα οικονομικά προβλήματα, άμεσα συναρτώμενα και από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Κυρίως, όμως, έχουν προέλευση σε άστοχους επιχειρηματικούς χειρισμούς του παρελθόντος, που είχαν ως συνέπεια την αποχώρηση ενός εκ των μεγαλομετόχων της.
Η Εταιρεία, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της γαλακτοκομικής παραγωγής του νησιού, κρατιέται στη ζωή χάρη σε επανειλημμένες ενέσεις από το βασικό της μέτοχο, Ηλ. Κλεισσά, η σθεναρή επιμονή του οποίου και μόνο να μην επιτρέψει να σβήσει άδοξα το επιχειρηματικό εγχείρημα το κρατά μέχρι σήμερα ζωντανό. Κι όλα αυτά παρά την καθομολογούμενη άριστη ποιότητα των προϊόντων της, η οποία τελευταία επισφραγίζεται και με βραβεία γευσιγνωστικών περιοδικών.
 
Πρόβλημα ρευστότητας
Η Εταιρεία αντιμετώπισε οξεία προβλήματα ρευστότητας λίγο πριν λήξει ο χρόνος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει την πληρωμή επιταγών που είχε κόψει σε πολλούς από τους προμηθευτές της. Όπως αποδέχεται, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλασσομένων με αυτή, φροντίζει πάντα, έστω και με καθυστέρηση, να καλύπτει τις υποχρεώσεις της, διαψεύδοντας ότι αφήνει ακάλυπτες επιταγές της στην αγορά.
Όπως αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν καταστάσεις, το πρόβλημα ρευστότητας ξέσπασε από την αλόγιστη απορρόφηση γάλακτος τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα φέτος να έχει υποχρεωθεί σε περιορισμό των προμηθειών της και να μην απορροφά όλη την ελεύθερη ποσότητα γάλακτος της Χίου. Η τιμή που αγοράζει ανά λίτρο έπεσε από τα 0,60 ευρώ στα 0,50 (και όχι 0,45 ευρώ όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ), την ίδια ώρα που στην αγορά της Αθήνας ή της γειτονικής Μυτιλήνης δεν υπερβαίνει τα 0,45 ευρώ.
 
Ντόμινο προβλημάτων
Η οικονομική δυσπραγία στην Εταιρεία, η οποία, χάρη στις ενέσεις του Ηλ. Κλεισσά, σταδιακά αποκαθίσταται, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα χρόνο μέχρι να ανακτήσει την ευρωστία της, δημιουργεί πράγματι ασφυκτικές καταστάσεις για την κτηνοτροφική παραγωγή. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν πού να διαθέσουν το γάλα τους, αφού η νομοθεσία επιτρέπει την εμπορία μόνο τυποποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μονάδα Τουμάζου, που παράγει το «μαστέλο», δεν έχει δυνατότητες μεγαλύτερης απορρόφησης, με μόνη λύση την επιστροφή στο παράνομο παλιό καθεστώς της τυροκόμισης στη μάντρα και τη διάθεση των προϊόντων με προσωπικές επαφές, αφού και τα super market αρνούνται την τοποθέτηση μη τυποποιημένων προϊόντων, υπό το φάσμα του αγορανομικού ελέγχου. Η επιλογή της διάθεσης της παραγωγής εκτός Χίου δεν συζητείται, δεδομένου ότι τα μεταφορικά κόστη την καθιστούν απαγορευτική.
 
Στήριξη της Εταιρείας
Λύση στο πρόβλημα δεν δίνει φυσικά η εμμονή του Κ.Κ.Ε. να βάλει εμμέσως κατά της «Πελινναίον» και των στελεχών της, ειδικά όταν αυτά έχουν φορτωθεί μέχρι τώρα τη ζημιογόνα λειτουργία της. Αν αποδειχθεί ότι η τοπική παραγωγή γάλακτος πλεονάζει συγκριτικά με τη δυνατότητα απορρόφησης από τις τυποποιητικές μονάδες που υπάρχουν στο νησί, απαιτείται να διευκολυνθούν με προγράμματα στήριξης οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να δημιουργήσουν δικές τους μεταποιητικές μονάδες ή να ζητηθεί με αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ενίσχυση της δυνατότητας διάθεσης του πλεονάζοντος γάλακτος στην αγορά της Αττικής, με επιδότηση της μεταφορικής δαπάνης.
Όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μοναδικό στόχο τα πολιτικά οφέλη προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην τοπική οικονομία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ