8.6.2016 17:12

Σε καμμένη γη, αναζητούν επενδυτές για το LEADER

- ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΑ 12 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΤΑΧ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Σανίδα σωτηρίας αναζητά η "τραυματισμένη" τοπική οικονομία  και μια χαραμάδα ελπίδας ίσως να αποτελεί το νέο ευρωπαϊκό «LEADER»,  που έρχεται φορτωμένο με 12 εκ. ευρώ για επενδύσεις στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

 Η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου (ΕΤΑΧ) ως ενδιάμεσος φορέας  έχει ξεκινήσει ήδη τη δημόσια διαβούλευση για να μπορέσει να καταρτίσει τις κατευθύνσεις που θα δοθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε οι επενδύσεις να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενταγμένες σε ένα επιχειρησιακό στρατηγικό πλαίσιο και να μην αφορούν μεμονωμένες κινήσεις σε ένα αβέβαιο επενδυτικά μέλλον.

Ψάχνουν επενδυτές στο Επιμελητήριο

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο μια πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, (Γ. Γεωργούλη, Ζ. Μαιστράλη και του Γ. Περρή από την Αναπτυξιακή Εταιρία του Επιμελητηρίου), μαζί με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου και των ενοικιαζομένων δωματίων, στους οποίους πρωτίστως το πρόγραμμα απευθύνεται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητηθήκαν οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει το LEADER. Μια σκέψη που εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΕΤΑΧ.  Ιακ. Αμύγδαλο και θα συζητηθεί εκτενώς από τα μέλη του Επιμελητηρίου, αφορούσε στην κατεύθυνση του προγράμματος και στις περιοχές στις οποίες αυτό θα αφορά. " Υπάρχει η σκέψη να περιλαμβάνει όλο το νησί κι από κει και πέρα να μοριοδοτούνται επενδύσεις σε συγκεκριμένες πιο απομακρυσμένες περιοχές έξω από τον αστικό ιστό.  Στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν έχουμε την πολυτέλεια να απορρίπτουμε επενδυτικές προτάσεις, ούτε να αποκλείουμε, μπορούμε όμως μέσα από τη μοριοδότηση να δώσουμε κατευθύνσεις και σε επαγγέλματα και σε περιοχές και σε δράσεις" σημείωσε σε δηλώσεις του στον "π" ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ, ΙΑΚ. Αμύγδαλος.

Έτοιμοι για το 2017

Η διαδικασία και η διαβούλευση μόλις που έχει ξεκινήσει. Μετά το Επιμελητήριο θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς ακόμη και στα χωριά. Από την ΕΤΑΧ θεωρητικά το πρόγραμμα θα μπορεί να ξεκινήσει το 2017. Να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις φτάνουν σε ποσοστό μέχρι και 60%. «Θα πάμε εκτός από το Επιμελητήριο σε περιοχές σε όλο το νησί. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα σε απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με τον αστικό ιστό. Πρέπει να εξετάσουμε κατά αρχάς αν θα είναι συγκεκριμένες  χωρικές περιοχές επιλέξιμες ή όλο το νησί, ποιες επενδυτικές δραστηριότητες θα μοριοδοτηθούν, αν θα δώσουμε  βάρος σε τουρισμό μεταποίηση ή σε τουριστικές υπηρεσίες και εν κατακλείδι πώς θα παντρευτούν αυτά με επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα", εξήγησε στον "π" ο κ. Αμύγδαλος.

Θετικό το πρόσημο και της Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου

Ως σημαντική επενδυτική ευκαιρία χαρακτηρίζει το πρόγραμμα LEADER ο Γ. Περρής από την Aναπτυξιακή Eταιρεία του Επιμελητηρίου, συμπληρώνοντας πως θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα παραδοσιακά σπίτια, να αξιοποιήσουμε μαρίνες, να αναπτύξουμε κι άλλες μορφές εναλλακτικές  τουρισμού. "Δεν έχει νόημα να ανοίξεις κι άλλες επιχειρήσεις εστίασης. Από τη στιγμή που υπάρχει η μαρίνα, μπορεί να χρησιμοποιήσεις το LEADER για την ολοκλήρωση της και να συνδυάσεις μια σειρά από επενδύσεις γύρω από αυτήν. Στην κατάσταση που είμαστε, όσα χρήματα κι αν πέσουν στο νησί μετρούν και είναι σημαντικά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα να πάει χαμένο" κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ