18.5.2016 18:25

Σε εννιά χωριά διορθώνει τα λάθη του το Κτηματολόγιο

ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ

Μετά από είκοσι χρόνια ταλαιπωρίας κι αφού ξεσηκώθηκαν και κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες στα χωριά με αντίστοιχα  χιλιάδες ιδιοκτησίες να παραμένουν αναξιοποίητες,  το Κτηματολόγιο στη Χίο, διορθώνεται!

Η προκήρυξη

Πάνω από ένα χρόνο τώρα και σε συνέχεια του Προεδρικού Διατάγματος, αναμένονταν η δημοσίευση της προκήρυξης από το Κτηματολόγιογια το έργο του επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των κτηματογραφημένων γεωτεμαχίων σε κτηματολογικές ενότητες στη Χίο, που θα εκκινούσετη διαδικασία διόρθωσης των λαθών,καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έφθανε και το 80% των υποθέσεων.

Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Β. Μυριαγκός, από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας διόρθωσης των λαθών που ξεκίνησε το 2012, μέχρι τις 20 Ιουνίου καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι τις προσφορές τουςώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου και να ξεκινήσει η διαδικασία διόρθωσης.

"Κατά την άποψη μου επειδή ακολουθεί ακόμα πολύ και σοβαρή δουλειά, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για να αξιοποιήσουμε τη μοναδική  ευκαιρία που μας δίνεται για την οριστική επίλυση του προβλήματος" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καλύτερα από πριν

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η διαδικασία θα είναι πολύ καλύτερη από πριν, ενώ πλέον υπάρχουν τα μέσα και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εξάλειψη των όποιων λαθών. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι  απαιτείται συνεργασία μεταξύ των ιδιοκτητών και της ανάδοχου εταιρείας. "Ξεκινά μια διαδικασία που πρέπει να οργανωθεί καλά. Πρέπει να πηγαίνουν ένας- ένας και να υπογράφουν όλοι μαζί ότι αποδέχονται τα νέα όρια και τις διορθώσεις. Τώραπλέον υπάρχουν άλλα δεδομένα και μηχανήματα και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια λάθους. Οι κάτοικοι θα γλιτώσουν από κόπο, χρόνο, αγανάκτηση και πολλά χρήματα. Θα κατοχυρώσουν την περιουσία τους", τονίζει στις δηλώσεις του.

Σε αυτά τα χωρά θα διορθωθούν τα λάθη

Η διαδικασία που θα ξεκινήσει αφορά σε εννέα χωριά, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 293.305€ για τα τέσσερα πρώτα χωριά και σε 303.271€ για τα υπόλοιπα πέντε.

Αναλυτικά τα χωριά είναι τα εξής:

1.Θυμιανά

2.Νεχώρι

3.Νένητα

4.Καταρράκτη

5.Βουνό

6.Κοινή

7.Φλάτσια

8.Παγίδα

9.Πατρικά.

Αν όλα πάνε καλά μέσα στο καλοκαίρι ή από τον Σεπτέμβρη, η διαδικασία θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεκάδες ιδιοκτησίες που ήταν υπό αμφισβήτηση θα μπορούν να διορθωθούν, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβούν σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να προχωρήσουν και γενικότερα θα δοθεί τέλος στην ομηρία τους. "Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η συλλογική προσπάθεια κατοίκων και αιρετών όταν μπαίνουν στόχοι, υπάρχει  συνεννόηση, συνεργασία και αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες, φέρνει θετικά αποτελέσματα και όφελος για όλους μας".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ