20.3.2015 10:40

Σε ...διαβούλευση και πάλι η αισθητική της Απλωταριάς

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΙΑΣΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Σε δεύτερη μοίρα τελικά μπήκε η αισθητική αναβάθμιση των σκίαστρων της Απλωταριάς με την πλειονότητα των καταστηματαρχών να αλλάζει την ατζέντα της συζήτησης το βράδυ της Τετάρτης στο Επιμελητήριο και να εγείρει τελικά ζήτημα... σκίασης των βιτρινών τους.

Παρά τις προσπάθειες του αντιδημάρχου Δ. Καράλη να πείσει τους εμπόρους ότι το βασικό θέμα είναι η αλλαγή της εικόνας της Απλωταριάς με την απομάκρυνση των πράσινων πανιών, πολλοί από τους συμμετέχοντες σημείωσαν ότι σε περίπτωση που κληθούν οι ίδιοι να βάλλουν το χέρι στην τσέπη, τότε το έργο της σκίασης δεν θα πρέπει να αφορά μόνο στην προστασία των καταναλωτών από τον ήλιο αλλά και στην προστασία των βιτρινών των καταστημάτων τους.

Το σχέδιο

Η πρόταση που παρουσίασε ενώπιον του εμπορικού κόσμου ο Δ. Καράλης προβλέπει την τοποθέτηση ασύμμετρων εφελκυόμενων τριγώνων σε καλαίσθητη διάταξη και με εναλλαγή χρωμάτων πράσινο- μπεζ, με τέτοιο τρόπο που θα σκιάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της Απλωταριάς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου η πλήρης κάλυψη της Απλωταριάς θα απαιτήσει την κάλυψη με σκίαστρα σε μήκος 200 μέτρων και τη χρήση περίπου 1.600 τ.μ. τέντας.

Εξετάζουν το κόστος του έργου

Σε ότι αφορά στην κάλυψη του κόστους ο Δ. Καράλης ανέφερε ότι αυτό θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το υλικό σκίασης, δεσμευόμενος όμως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου ο Δήμος να συνεισφέρει στα έξοδα τοποθέτησης των νέων σκιάστρων.

Μάλιστα έθεσε στους εμπόρους και το ενδεχόμενο μέρος του κόστους να μπορέσει να καλυφθεί από χορηγούς το λογότυπο των οποίων θα τοποθετηθεί πάνω στα σκίαστρα ως διαφήμιση.

Η Απλωταριά ως δρόμος «οδηγός»

Παρά τις διαφοροποιήσεις σημαντικής μερίδας των εμπόρων ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φ. Σέργης τάχθηκε με την άποψη του Δ. Καράλη, σημειώνοντας ότι πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η αισθητική αναβάθμιση της Απλωταριάς η οποία θα πρέπει να γίνει δρόμος «οδηγός» για τις υπόλοιπες εμπορικές οδούς της πόλης.

«Για όλους μας ακόμα και για εμάς που δεν δραστηριοποιούμαστε στην Απλωταριά, η αισθητική της αναβάθμιση θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Αν αναβαθμιστεί η Απλωταριά τότε θα έχουμε έναν «οδηγό» πάνω στον οποίο θα μπορούν στο μέλλον να βαδίσουν και οι πάροδοί της», σημείωσε ο κ. Σέργης.

Κάλυψη με ειδικά βερνίκια

Προς αυτή την κατεύθυνση, συμπληρωματικά με τα σκίαστρα, συζητήθηκε και η πρόταση που κατέθεσε ο Δ. Μυλωνάδης και που προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης του δαπέδου με ειδικές βαφές που μειώνουν την θερμοκρασία έως και πέντε βαθμούς, χωρίς όμως να παρθεί κάποια απόφαση πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Τελικά έπειτα από δύο ώρες συζήτησης οι έμποροι αποδέχθηκαν, με σχετική επιφύλαξη, την πρόταση του αντιδημάρχου Δ. Καράλη με τις λεπτομέρειες του έργου να παραπέμπονται σε νέα συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου.

Στόχος πάντως όπως ειπώθηκε είναι τα νέα σκίαστρα να είναι έτοιμα προς τοποθέτηση από τα μέσα Μαΐου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ