7.7.2016 11:46

Σανδάλια από... χέρι

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΛΛΗ

Είναι από τα νέα ταλαντούχα παιδιά, που όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά έμεινε εδώ, ρίσκαρε και επιχειρεί στο κέντρο της πόλης, διατηρώντας μια επιχείρηση. Η Πηνελόπη Κάλλη στον κόσμο των παραμυθιών θα μπορούσε να είναι μια καλή νεράιδα που φτιάχνει σανδάλια για τις σύγχρονες Σταχτοπούτες.

Τα κλασικά δερμάτινα σανδάλια που όλοι αγαπάμε, πραγματικά μεταμορφώνονται αλλάζουν ύφος και στιλ ανάλογα με την έμπνευση εκείνης της στιγμής, ή ανάλογα με τις επιθυμίες μα, φούντες, χάντρες, πολυμερής πηλός και υφάσματα χρησιμοποιούνται επιδέξια για τις... μεταμορφώσεις. Μια διαδικτυακή... βόλτα στο https://www.facebook.com/penelope.handmade?fref=ts ή στο κατάστημα Penelope's handmade creations στην οδό Βενιζέλου, θα σας ενθουσιάσει

* Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα σανδάλια και πώς;

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2011. Αφορμή στάθηκε μια ανεπιτυχής επίσκεψη στα καταστήματα. Μη μπορώντας να βρω σανδάλια που να μου αρέσουν πολύ, αποφάσισα να τα φτιάξω μόνη μου. Αγόρασα λοιπόν τα απαραίτητα υλικά και τα πρώτα μου σανδάλια ήταν γεγονός. Οι φίλες μου ενθουσιάστηκαν και ήθελαν κι εκείνες, οι φίλες των φίλων μου επίσης και κάπως έτσι, χωρίς καν να το καταλάβω έγινε επάγγελμα.

* Φτιάχνεις το κάθε ζευγάρι σε συνάρτηση με το πρόσωπο για το οποίο απευθύνεται ή έρχονται και σου ζητούν συγκεκριμένα θέματα

Φτιάχνω σανδάλια σύμφωνα με το δικό μου προσωπικό γούστο. Γενικά δεν μου αρέσει να φτιάχνω κάτι το οποίο δεν θα φορούσα η ίδια, μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα. Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι δημιουργώ σανδάλια κατά παραγγελία. Πάντα προσπαθώ να υλοποιήσω την ιδέα που έχει κάποια ώστε να φτιάξουμε τα σανδάλια που έχει φανταστεί. Ακόμα κι αν δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει μέσα από τη συζήτηση βρίσκουμε το κατάλληλο σχέδιο για εκείνη. Σκοπός μου δεν είναι να πουλήσω ένα ακόμα ζευγάρι σανδάλια, αλλά να φτιάξω κάτι που εκείνη που θα το αγοράσει θα το αγαπήσει και θα χαίρεται να το φοράει. Μια από τις αγαπημένες μου στιγμές, είναι όταν φτιάχνω ίδια σανδάλια για μαμά και κόρη,  ή για δυο φίλες.

* Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά όπως ημιπολύτιμους λίθους, κρύσταλλα, υφάσματα, χειροποίητα διακοσμητικά από πολυμερή πηλό κ.α. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα υλικά που διαλέγω να διακοσμώ τα σανδάλια μου. Το μόνο υλικό που είναι πάντα κοινό είναι το δέρμα από το οποίο είναι φτιαγμένα. Όσο όμορφο και να είναι ένα παπούτσι, πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι αναπαυτικό και να αντέχει στο χρόνο

* Από πού εμπνέεσαι;

Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει το καθετί γύρω μου. Από ένα αντικείμενο μέχρι κάποιο πρόσωπο που συναντώ. Κάθε φορά και κάτι άλλο. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν και οι τάσεις της μόδας, τις οποίες να μεν εμπεριέχω στις δημιουργίες μου χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τις ακολουθώ πιστά. Άλλωστε όλες μας πρέπει να θυμόμαστε ότι το πιο όμορφο αποτέλεσμα στο στυλ το δίνει η προσωπική μας πινελιά. Να υποστηρίζουμε αυτό που φοράμε, να μην γινόμαστε θύματα της μόδας και να είναι απλά ένα μέσο να ομορφαίνουμε τη ζωή μας.

* Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή του κόσμου στο χειροποίητο;

Πιστεύω ότι τόσο η έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων για διαφορετικότητα όσο και η καλή σχέση ποιότητας-τιμής έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο. Σε όλους μας αρέσει να έχουμε μοναδικά και όμορφα πράγματα. Όταν μιλάμε για κάτι χειροποίητο η μοναδικότητα είναι εξασφαλισμένη. Ο κόσμος έχει μάθει να εκτιμά την αξία του χειροποίητου, να καταλαβαίνει τον κόπο και το μεράκι του κάθε δημιουργού καθώς και τη συγκριτικά καλύτερη ποιότητα του σε σχέση με κάτι έτοιμο.

* Ποια τα αγαπημένα σου σχέδια και υλικά

Θα έλεγα ότι από τα αγαπημένα μου σχέδια  φέτος είναι τα τύπου αρχαιοελληνικά σανδάλια. Φοριούνται όλες τις ώρες και η διακόσμηση τους μπορεί να είναι από μίνιμαλ μέχρι μπόχο έθνικ ανάλογα με το στυλ της καθεμίας μας. Εκτός από τους ημιπολύτιμους λίθους, ένα από τα αγαπημένα μου υλικά είναι και ο πολυμερής πηλός επειδή μου δίνει την ελευθερία να φτιάξω διάφορες μινιατούρες που κοσμούν παιδικά, κι όχι μόνο, σανδάλια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ