7.10.2014 10:51

Σαν σήμερα η εκλογή Μάρκου ως Μητροπολίτης Χίου

Τρία χρόνια ολοκληρώνονται σήμερα από τη στιγμή που ο Μητροπολίτης Μάρκος έλαβε εντολή με 75 ψήφους να ποιμάνει τη Μητρόπολη Χίου μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Διονυσίου.

Ο μητροπολίτης Μάρκος γεννήθηκε στη Χίο και φοίτησε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου και στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας. Μετά την αποφοίτησή του παρακολούθησε για τρία χρόνια το Μεταπτυχιακό Βυζαντινό Διεπιστημονικό Σεμινάριο και στη συνέχεια έλαβε έγκριση για Διδακτορικό στην Βυζαντινή Φιλολογία. Την ίδια χρονική περίοδο εργάζεται για πέντε χρόνια ως φιλόλογος καθηγητής στον Πειραιά. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε.

Το 1994 έγινε κληρικός από τον Μητροπολίτη Χίου Κυρό Διονύσιο Γ΄. Ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, άρχισε να εργάζεται στην Ιερά Σύνοδο παραμένοντας όμως κληρικός της Μητροπόλεως Χίου. Εν συνεχεία υπήρξε ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Χίου, Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος και φιλόλογος καθηγητής του Λιβάνειου Λυκείου Καρδαμύλων Χίου.

Στις 7 Οκτωβρίου 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε 76 ψήφους επί του συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ στην δεύτερη ψηφοφορία 75 ψήφους επί του συνόλου 79 ψηφισάντων. Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου Αττικής. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Άκκρας Γεώργιο, Χαρτούμ Εμμανουήλ και συμπροσευχομένων πλήθους πρεσβυτέρων και λαϊκών από την Ιερά Μητροπόλη Χίου. Στις 10 Νοεμβρίου, παραμονή των Ελευθερίων της Νήσου από τον τουρκικό ζυγό, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης έφθασε στο νησί της Χίου όπου μετά από τέλεση Τρισάγιου στο Κάστρο της πόλεως για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα. Στην συνέχεια έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Χίου στην Κεντρική Πλατεία (Βουνάκι), ακολούθως με πομπή έφθασε στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό Χίου όπου ανάγνωσε τον ενθρονιστήριο λόγο του.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" και της ΠΕΚΕΒ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ., έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως Σύνεδρος και Εισηγητής και σε Εκκλησιαστικές Αποστολές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και πραγματοποιεί εκπομπές στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ