5.5.2014 17:27

ΣΑΜΟΣ: Υγρός τάφος για 22 μετανάστες

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα πολύνεκρη τραγωδία στα νερά του Αιγαίου: Ήδη έχουν ανασυρθεί νεκροί 22 λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. 

Το ναυάγιο συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανοιχτά της Σάμου, στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος. Οι μετανάστες επέβαιναν σε δύο σκάφη, τα οποία βυθίστηκαν υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, παρασύροντας στο θάνατο άγνωστο ακόμα αριθμό ανθρώπων.

Σώοι έχουν περισυλλεγεί 36 μετανάστες, μεταξύ των οποίων ένα αγοράκι τριών ετών, συριακής καταγωγής, που παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Αθήνα με ελικόπτερο, σε μια αερογέφυρα που στήθηκε από τις πρώτες ώρες του ναυαγίου. Από τους διασωθέντες έξι άτομα ακόμα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο στη Σάμο. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, στα δύο σκάφη επέβαιναν συνολικά 65 άτομα, γεγονός που αυξάνει τους φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. 

Από τους 22 νεκρούς που έχουν ανασυρθεί, οι 18 σοροί εντοπίστηκαν μέσα στο μεγαλύτερο από τα σκάφη που έχει ρυμουλκυθεί στο λιμάνι. Μεταξύ αυτών τρία παιδιά και μια έγκυος γυναίκα. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Καρλόβασι της Σάμου. 
 
Αρχικά εντοπίστηκαν οι σοροί δύο γυναικών στην περιοχή του ναυαγίου. 

Στη συνέχεια, πληροφορίες ανέφεραν πως εντοπίστηκε από πλωτό του λιμενικού ένα ακόμα πτώμα, που ανήκε σε άντρα, στην περιοχή του ναυαγίου, ενώ λίγο αργότερα, ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες εντόπισε τη σορό ενός άτυχου μικρού παιδιού, επίσης στο σημείο του ναυαγίου.

Τραγική φιγούρα η σορός μιας γυναίκας που κρατούσε στην αγκαλιά το μωρό της την ώρα του ναυαγίου. 

Το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων επιβατών. 

Το χρονικό του ναυαγίου

Το γιοτ αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο. 

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο "ΑΔΑΜΟΡΑ", σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί- τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιοτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. 

Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ