20.4.2012 12:34

Ρουκέτες – οβίδες!

• ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η «ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ» ΤΩΝ ΡΟΥΚΕΤΩΝ

 
Για ελλιπή μέτρα φύλαξης των σπιτιών, ασυνεννοησία και απροθυμία από την πλευρά του Δήμου να προφυλάξει τις περιουσίες τους κάνουν λόγο κάτοικοι, κυρίως της περιοχής της Ερυθιανής, που για μια ακόμη φορά υπέστησαν ζημιές από το ρουκετοπόλεμο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Τη δημοσιοποίηση των παραπόνων προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Χίου στην οποία γίνονταν αναφορά για «επιτυχή διοργάνωση του εθίμου» και υπογράφονταν από το δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Κ. Μούνδρο.
«Υπήρξαν σπίτια που παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Παναγία Ερυθιανή, δεν προστατεύθηκαν με συρματόπλεγμα. Παρά το ότι μιλήσαμε αρκετές φορές με τον κ. Μούνδρο το Μεγάλο Σάββατο, δεν ενδιαφέρθηκε γιατί, όπως έλεγε, δεν είχε χρόνο. Η προκλητική ανακοίνωση του Δήμου ότι όλα πήγαν καλά είναι πέρα για πέρα παραπλανητική. Υπήρξαν σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές σε δυο και τρία παράθυρα, ακόμη και τζαμαρίες συρόμενες. Υπήρξαν αυλές σε σπίτια χωρίς συρματόπλεγμα, αφού λένε ότι δεν έφτανε για όλους, που εσένα μέχρι και 60 ρουκέτες. Πού είναι λοιπόν η πρόνοια και η επιτυχία; Κοντεύει μια εβδομάδα και ακόμη δεν έχουν μαζέψει τα σύρματα από τα σπίτια που τα τοποθέτησαν», τονίζει στον «π» κάτοικος της περιοχής του οποίου το σπίτι έχει υποστεί φθορές.
 
Μεγάλος ο αριθμός
Την απόγνωση και το θυμό των περιοίκων στις δυο «εμπόλεμες» ενορίες προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός και το διαφορετικό μέγεθος των ρουκετών. «Υπήρξαν ρουκέτες 12 πόντων και άλλες 25 πόντων. Επάνω τους η κάθε μια έγραφε λέξεις ασυνάρτητες, όπως «κόλαση» και άλλα τέτοια διάφορα. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο αριθμός των 150.000 ρουκετών εξακολουθεί να είναι μεγάλος, αν συνυπολογίσουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε διάρκεια τουλάχιστον 4 ωρών. Είναι λογικό μέσα στη βιασύνη οι ρουκετατζήδες να κάνουν και λάθη και στο τέλος τα προβλήματα να καταλήγουν και πάλι στα σπίτια», συμπληρώνει.
Έξι ημέρες πάντως μετά τη διεξαγωγή του εθίμου ο Δήμος δεν έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών, καθώς καθημερινά ανακύπτουν και νέες.
 
Ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο
Οι Βρονταδούσοι είναι οι πρώτοι που επιθυμούν τη διεξαγωγή του εθίμου. Ωστόσο κάνουν έκκληση να εξαντληθούν τα περιθώρια του διαλόγου προκειμένου το έθιμο να αποκτήσει χαρακτήρα μέσα στα όρια της λογικής, χωρίς να ξεφεύγει από αυτά. Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν επαρκεί να υπερτονίζεται από το Δήμο η ασφάλεια διεξαγωγής του εθίμου, αλλά πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από ενέργειες, που μοναδικό στόχο θα έχουν την προστασία των περιουσιών, καθώς οι πληγές κάθε χρόνο, αντί να μειώνονται, αυξάνονται. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ