28.3.2016 9:44

Ρουκέτες εξωδίκων

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΘΙΓΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Από νωρίς ξεκίνησαν φέτος οι διαμαρτυρίες των κατοίκων κυρίως της περιοχής του Αγίου Μάρκου που ετοιμάζονται να στείλουν και φέτος εξώδικα στον Δήμο Χίου, διαμαρτυρόμενοι για τις ζημιές που προκύπτουν στα σπίτια τους το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι κοινές προσπάθειες Δήμου και Βουλευτών για νομιμοποίηση του εθίμου μέσα από νομοθετική παρέμβαση έπεσαν στο κενό με αποτέλεσμα και φέτος οι ρουκετατζήδες να είναι έκθετοι στην Αστυνομία και στις Εισαγγελικές αρχές.

«Δεν κάνουμε πίσω»

Ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του φαντασμαγορικού εθίμου, οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες διατύπωσαν μέσω του «π» την πρόθεσή τους να μην δεχθούν την περίφραξη από τον Δήμο, ευελπιστώντας ταυτόχρονα στην παρέμβαση της αστυνομίας.

«Εδώ και χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και φέτος θα στείλουμε εξώδικο γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Μέχρι πότε θα πληρώνουμε; Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μας σταυρώνουν. Η σύνταξή μας έχει πάει στο ¼ από αυτά που παίρναμε, νομίζετε μπορούμε να συνεχίζουμε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη;», διερωτήθηκαν οι ίδιοι στον «π», ζητώντας μάλιστα την διεξαγωγή του εθίμου σε άλλη τοποθεσία.

«Το έθιμο αυτό δεν είναι δικό μας. Δεν ανήκει πια στον Βροντάδο. Παίρνουν μέρος άτομα από τα Καρδάμυλα, τη χώρα, και τον Κάμπο. Είναι δηλαδή έθιμο βορείων και νοτίων. Στην Καλαμάτα τους περιόρισαν μέσα σε γήπεδο. Εμάς εδώ οι δικοί μας αιρετοί είναι τόσο φανατικοί και ανεγκέφαλοι που αφήνουν να μας καταστρέφουν τις περιουσίες;» διερωτήθηκαν οι ίδιοι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σκηνές με την Αστυνομία να κυνηγάει τα συνεργεία το βράδυ της Ανάστασης θα επαναληφθεί και φέτος.

Ξεκινάει η περίφραξη

Κι ενώ οι συνομιλίες μεταξύ Δήμου και θιγομένων είναι σε εξέλιξη για εύρεση συναινετικής λύσης, ο Δήμος προχώρησε ήδη στην ανακήρυξη αναδόχου για την περίφραξη των σπιτιών σε Άγιο Μάρκο και Παναγία Ερυθιανή. Με εργολαβία ύψους 20.000 ευρώ ο Δήμος θα επιχειρήσει και φέτος να προστατέψει τις ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη ανάμεσα στις δύο ενορίες, μία κίνηση που τελευταία ολοένα και περισσότερο αμφισβητείται ως προς την αποτελεσματικότητά της. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ