6.4.2015 19:48

Ρουκέτα- εξώδικο κατά του Ρουκετοπόλεμου

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΕΓΚΑΛΕΙ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Το μόνο γνωστό πρόβλημα και μάλιστα δικαιολογημένο κάθε χρονιά είναι η ανάγκη για την προστασία των κατοικιών στον Άγιο Μάρκο και την Ερειθιανή από τη διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου. Τα μέτρα προστασίας είναι εξίσου δεδομένα. Συρματοπλέγματα, καδρόνια και άλλα παρόμοια υλικά επιστρατεύονται για να προφυλάξουν τις ιδιωτικές περιουσίες από τις ρουκέτες που το βράδυ της Ανάστασης πέφτουν βροχή στον Βροντάδο.

Κάθε χρόνο όμως βγαίνουν στην επιφάνεια και τα παράπονα με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ζημιές παλαιοτέρων ετών στα σπίτια τους δεν έχουν καλυφθεί από το Δήμο Χίου με αποτέλεσμα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με εξώδικό του προς τον Δήμο αλλά και την Αστυνομία συμπολίτης μας από τον Βροντάδο, του οποίου το σπίτι βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη ζητάει την άμεση δέσμευση του Δήμου για την αποκατάσταση όσων ζημιών προκύψουν από το έθιμο του Μ. Σαββάτου ενώ ζητά από την Αστυνομία να προβεί στην «άμεση καταστολή των τελούντων αξιόποινες πράξεις».

 

Αναλυτικά το εξώδικο του συμπολίτης μας (τα στοιχεία του ίδιου και του δικηγόρου του παραμένουν στη διάθεση του Politischios.gr):   

 

Ο δηλών και διαμαρτυρόμενος είμαι μόνιμος κάτοικος Βροντάδου και μάλιστα η οικία μου βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Μάρκου Βροντάδου ακριβώς κάτω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και ακριβώς απέναντι από το ορμητήριο – εκτοξευτήριο ρουκετών των συνεργείων που «μάχονται» την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου από την πλευρά της εκκλησίας της Παναγίας Ερειθιανής.

Κάθε χρόνο τα τελευταία είκοσι τουλάχιστον έτη τις Άγιες αυτές ημέρες ανεβαίνουμε το δικό μας Γολγοθά φτάνοντας την ημέρα της Ανάστασης αντί στη λύτρωση στην σταύρωση, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι χάριν διατήρησης της «παράδοσης» και του «εθίμου» του ρουκετοπόλεμου και προς τέρψιν των θεατών και τουριστών που κατακλύζουν τη Χίο για να δουν το θέαμα, να ανεχόμαστε την φθορά της ιδιοκτησίας μας, την διατάραξη της ψυχικής μας ηρεμίας και να υποβαλλόμαστε σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία αγωνίας για το πώς θα ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα του πολέμου, τι ζημιές θα έχουμε υποστεί, να αγωνιούμε μην τυχόν καούμε ζωντανοί μες στο ίδιο μας το σπίτι, να μην μπορούμε να απουσιάσουμε από αυτό έχοντας την έννοια μην τυχόν πιάσει φωτιά και εκτός από όλα αυτά μετά το «γλέντι» να μετράμε ζημιές, τεράστιο όγκο σκουπιδιών( ρουκετόξυλα, μπαρουτιασμένου τοίχοι, φθορές σε τοιχοποιία και βαφές κλπ).

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας και εκκλήσεις προς όλους τους αρμοδίους ώστε να προστατευτούν οι περιουσίες και οι ζωές μας και να ληφθούν μέτρα περιορισμού του αριθμού των ρουκετών που εκτοξεύονται κάθε χρόνο, παρόλα αυτά αντιμετωπίζουμε στάση ουδετερότητας και ο καθένας αρμόδιος νίπτει τας χείρας του αποποιούμενος την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει κάθε βράδυ Μεγάλου Σαββάτου. Δεν ξέρουμε πού θα βρούμε στήριξη, πού να σταθούμε το Πάσχα. Κεραμίδια σπασμένα ακόμη και από πέρσι, υδρορροές τρυπημένες, φωτιστικά σπασμένα, μουτζούρα παντού και... στις ψυχές μας περισσότερο.

Η συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα και η τρομακτική  ισχύς των ρουκετών κάθε άλλο παρά συνάδουν με την φύση και χαρακτήρα του αρχικού παμπάλαιου εθίμου που πλέον έχει εξελιχθεί σε μια υπερπαραγωγή με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τους θιγόμενους κατοίκους και με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους εμπλεκομένους. Το γεγονός ότι δεν έχουμε σοβαρά ατυχήματα οφείλεται καθαρά σε θέμα τύχης. Όμως η τύχη κάποια στιγμή τελειώνει κι όταν συμβεί το κακό τότε ποιος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαροq Ποιος θα είναι υπεύθυνος και ποιος θα λογοδοτήσει για την απαράδεκτη αυτή κατάστασηq

Είναι ζήτημα τύχης που, τα τελευταία χρόνια, δεν έχει συμβεί κάτι τραγικό.

Ας μη προκαλούμε όμως όλο και περισσότερο την τύχη ντόπιων και επισκεπτών.

Ζητούμε την εφαρμογή του νόμου προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες μας. Οι ζημιές στα σπίτια μας δεν επισκευάζονται ούτε εγκαίρως ούτε σε λογικό χρόνο και επιπλέον  τα συρματοπλέγματα που τοποθετούνται κάθε χρόνο δεν επαρκούν για να την προστασία των περιουσιών μας.

Η απλή λογική επιτάσσει τη δραστική μείωση των ρουκετών και τη διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου μέσα σε πλαίσια ανεκτά όπως παλιά που καθορίζονται αλλά και τηρούνται ευλαβικά από μικρούς και μεγάλους.

Η όλη κατάσταση και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο συνθέτουν ένα σκηνικό πέρα για πέρα παράλογο και εξωφρενικό. Από τη μια να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται όσοι χρησιμοποιούν ή πουλούν ή αγοράζουν ή κατασκευάζουν παρανόμως και άνευ αδείας πυροτεχνήματα, μπομπάκια και λοιπά συναφή κι από την άλλη να διεξάγεται, παρουσία των διωκτικών αρχών, των τοπικών αρχόντων, των τηλεοπτικών καναλιών από την Ελλάδα και τον κόσμο και πλήθους κόσμου, ο πατροπαράδοτος ρουκετοπόλεμος και να μεταδίδεται τηλεοπτικά σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ακόμα πιο τραγελαφική γίνεται η κατάσταση όταν η ίδια η Ελληνική Αστυνομία από την μια αναρτά στον επίσημο ιστότοπο της οδηγίες και από την άλλη ανέχεται την παρανομία:

“Συμβουλές για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων  :

Κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

 

Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.(http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3178&Itemid=583&lang)”

Θέτουμε λοιπόν το εξής ερώτημα πρς όλους τους υπέυθυνους / μη αρμόδιους:

Ποιος διεξάγει την ''φιέστα'' του ρουκετοπόλεμου; Ποιος χρηματοδοτεί και προμοτάρει τη διεξαγωγή του; Ποιος θα καταβάλλει αποζημιώσεις για τις φθορές των ιδιοκτησιών μας; Ποιος καλύπτει οικονομικά τους εργολάβους που τοποθετούν τις σκαλωσιές και τα πλέγματα για την ''προστασία'' των βαλλομένων ιδιοκτησιών; Γιατί η Αστυνομία ανέχεται, παρακολουθεί ως θεατής και δεν επεμβαίνει κατά την διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου αυτεπαγγέλτως ώστε να συλλάβει τους τελούντες αξιόποινες πράξεις; Γιατί ο Δήμος και η Αστυνομία δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους; Αφού ο Δήμος Χίου δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και απέχει επισήμως από οποιαδήποτε ενέργεια γύρω από την διεξαγωγή του εθίμου γιατί διαφημίζει αυτόν μέσω της επίσημης ιστοσελιδας του; Γιατί αναλαμβάνει τα έξοδα των εργολάβων; Γιατί περιφρονεί κατά τα άλλα τους θιγόμενους ιδιοκτήτες; Αφού είναι παράνομη ενέργεια γιατί συνεπικουρείται και ενθαρρύνεται αυτή από τον Δήμο και την ίδια την Αστυνομία η οποία φροντίζει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η θέαση του παράνομου εθίμου; Γιατί τόση υποκρισία η οποία τελικά αποβαίνει μόνο εις βάρος μας; Γιατί ενώ σε Ιωάννινα και Καλαμάτα οι Αρχές επενέβησαν και περιόρισαν τα επικίνδυνα έθιμα σε ελεγχόμενους χώρους εδώ δε γίνεται το ίδιο;

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι νόμοι σε αυτή τη χώρα κατά συνταγματική επιταγή θα πρέπει να εφαρμόζονται το ίδιο σε όλους.

Επειδή δεν έιναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες δέυτερης κατηγορίας μη δικαιούμενοι προστασίας απέναντι σε παράνομες πράξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα φανερά και με πανηγυρικό τρόπο.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ Σ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

και με επιφύλαξη των δικαιωμάτων μας

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ εντόνως για τη στάση των φορέων και Αρχών της νήσου Χίου, ΖΗΤΟΥΜΕ από τον Δήμο Χίου να αναλάβει επισήμως την ευθύνη του ως διοργανωτής του ρουκετοπόλεμου δεσμευόμενος επισήμως ότι θα αποζημιώσει τις φθορές που θα υποστούμε ΑΛΛΩΣ απαγορεύουμε σε αυτόν οποιαδήποτε επέμβαση στην ιδιοκτησία μας, ΖΗΤΟΥΜΕ από την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάψει να κωφεύει, επεμβαίνοντας άμεσα για την καταστολή των τελούντων αξιόποινες πράξεις και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν ανεχόμαστε πλέον τον εμπαιγμό και θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας ακόμα και την άσκηση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος εφόσον κληθεί και δεν επέμβει για την άμεση σύλληψη των προκαλούντων φθορών στην περιουσία μας και των εκτοξευτών παρανόμων, μη τυποποιημένων, επικινδύνων και άνευ αδείας από την αρμόδια Αρχή ρουκετών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ