27.8.2013 13:01

Ρημάζουν τους κόπους μίας χρονιάς

ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΛΟΠΩΝ

Διαστάσεις πανδημίας εν μέσω οικονομικής κρίσης παίρνει καθημερινά η ολοένα αυξανόμενη κλοπή μαστιχιού στις αγροτικές περιοχές του Αγίου Μηνά και της Ιωνίας με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στην περιοχή του Νεοχωρίου εκεί όπου οι κάτοικοι βλέπουν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς να γίνονται αντικείμενο κλοπής από μαστιχοκλέφτες.

Σε δηλώσεις του στον «π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Νεοχωρίου Π. Βασιλικός ανέφερε με γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα των αγροτών που ασχολούνται με την καλλιέργεια των μαστιχόδεντρων ζητώντας από τους φορείς της πολιτείας να ασχοληθούν επί της ουσίας με το ζήτημα της φύλαξης των μαστιχιών.

«Τις τελευταίες 20 ημέρες τα πράγματα έχουν ξεφύγει με τις ανάλογες συνέπειες για το εισόδημα των ανθρώπων που έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια των σχίνων και το μάζεμα της μαστίχας. Κάθε ημέρα γίνονται αναφορές από τους αγρότες και σε εμένα προσωπικά για μαζική κλοπή μαστιχιού κάτω από τα δέντρα.

Οι αγρότες του Νεοχωρίου είναι πλέον αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί γιατί ο κόπος μίας ολόκληρης χρονιάς γίνεται «καπνός» μέσα σε ένα βράδυ. Νομίζω ότι κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό και να τους προστατεύσει», σημείωσε ο κ. Βασιλικός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφορικά με το μέγεθος της κλοπής αποτελεί το περιστατικό της προηγούμενης Παρασκευής όταν μαστιχοπαραγωγός διαπίστωσε ότι είχε κλαπεί μεγάλη ποσότητα μαστιχιού από 200 και πλέον δέντρα.

Καταργήθηκαν και οι μαστιχοφύλακες

Στην γιγάντωση του φαινόμενου συντελεί σε ένα μεγάλο βαθμό και η κατάργηση του θεσμού των μαστιχοφυλάκων που είχαν προσληφθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια από την πρώην Νομαρχία αφού το πρόγραμμα απασχόλησής τους έληξε με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να αραιώσουν και οι καλλιέργειες να μείνουν απροστάτευτες τις νυχτερινές ώρες όπου κατά κύριο λόγο καταγράφονται τα περιστατικά κλοπών.

Αναδιατάσσει δυνάμεις η Διεύθυνση Δασών Χίου

Από την άλλη, μεγάλο αγώνα για να προστατευθούν οι σχίνοι σε περιοχές με αυξημένα περιστατικά κλοπών, καταβάλλει η Διεύθυνση Δασών Χίου που έχει επιφορτιστεί με τα συγκεκριμένα καθήκοντα μετά την κατάργηση του θεσμού της Αγροφυλακής.

Όπως σημείωσε στον «π» ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Τ. Φλιούκας, οι 15 υπάλληλοι της πρώην αγροφυλακής συνεχίζουν να εποπτεύουν τις περιοχές ευθύνης τους καταβάλλοντας άνισο αγώνα αφού λόγω της έλλειψης προσωπικού ένας αγροφύλακας μέσα σε μία βάρδια καλείται να εποπτεύσει τα μαστίχια σε Νένητα, Καταρράκτη, Φλιάτσα, Παγίδα και Διδύμα.

«Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα άτομα δεν επαρκούν σαν δύναμη με δεδομένο ότι δεν ασχολούνται μόνο με την εποπτεία των μαστιχιών αλλά και με τη λαθροθηρία, τη λαθροϋλοτομία και άλλες τόσες αρμοδιότητες που πρέπει να φέρουν σε πέρας.

Ωστόσο διαπιστώνοντας το πρόβλημα τα στελέχη της υπηρεσίας θα εντείνουν τους ελέγχους και κυρίως τους έκτακτους κατά τις νυχτερινές ώρες», δήλωσε ο κ. Φλιούκας.   

Μετριασμένα πάντως σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παρουσιάζονται αντίστοιχα περιστατικά στη Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να σημειώνει ότι τα μέτρα προστασίας των προηγούμενων ετών αποθάρρυναν κατά ένα μεγάλο βαθμό τους επίδοξους μαστιχοκλέφτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ