20.6.2014 13:23

Ρίχνουν έξω τους Δήμους από τις απευθείας μισθώσεις

50% ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κόκκινη κάρτα από την αρμοδιότητα απευθείας παραχώρησης για απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας ρίχνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στους Δήμους, παραχωρώντας την αρμοδιότητα αυτή στις Κτηματικές υπηρεσίες.
Οι ΟΤΑ πλέον βγαίνουν από το «παιχνίδι» και θα έχουν τη δυνατότητα μόνο να διαπραγματεύονται τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών, αλλά θα εισπράττουν μόνο τα προβλεπόμενα έσοδα από τη μίσθωση παραλιών (50 -50 με το Δημόσιο).

Στα δυο η πίτα
Οπως αναφέρει εγκύκλιος που έφτασε στις Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, βασισμένη σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, «από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις της απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερομένους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου ΟΤΑ».
Μέχρι πρότινος το 20% από τα μισθώματα των παραλιών πήγαινε στο δημόσιο, το 50% στον δήμο και μετά από κάποιο διάστημα το υπόλοιπο 30% πάλι στον δήμο.
Με αυτή τη διαδικασία οι Δήμοι έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος από την εκμετάλλευση της παραλίας, χρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν και πάλι για τον καθαρισμό, εγκατάσταση ναυαγοσωστών, ενώ τώρα η πίτα κόβεται στα δυο και ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα το ποσό της εκμίσθωσης.
«Αν ισχύσει και για την επόμενη σεζόν εννοείται ότι οι Δήμοι θα έχουν πρόβλημα κι αναμένεται να αντιδράσουν οι νέοι δήμαρχοι. Φέτος σχεδόν όλες οι παραλίες είχαν δοθεί πριν την 1η του Ιούνη. Αν όμως από την επόμενη σεζόν εφαρμοστεί το 50-50 θα υπάρχει ζήτημα. Από τα έσοδα των παραλιών ο δήμος πληρώνει το 25% στην εφορία και το άλλο 50% πηγαίνει για τους ναυαγοσώστες, τις ράμπες, τους καθαρισμούς κ.λπ. Αυτά τα έξοδα δεν θα μπορούν οι δήμοι να τα καλύπτουν αν δεν έχουν αντίστοιχα έσοδα», δήλωσε στον «π» ο Π. Φλάμος από την Αστική Ακινήτων.

Στόχος η επίσπευση
« Από την 1η Ιουνίου είναι σε εφαρμογή αυτό το μέτρο. Η ΚΥΑ είχε ως στόχο να επισπεύσει τη διαδικασία εκμίσθωσης των παραλιών προκειμένου ο επενδυτής να υπαχθεί στο προηγούμενο καθεστώς. Κι αυτό επιτεύχθηκε και στη Χίο, αφού πριν τον Ιούνιο οι περισσότερες είχαν εκμισθωθεί. Από την 1η Ιουνίου και μετά οι όποιες μισθώσεις έγιναν, συνάφθηκαν με το νέο καθεστώς», τόνισε στον «π» ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Χίου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ