8.6.2013 11:27

Reuters: Οι νεόπτωχοι των Αθηνών [ΦΩΤΟ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ]

Κλείνουμε τα μάτια στην εικόνα ενός ρακένδυτου στο δρόμο, σκεπτόμενοι ίσως: «Ευτυχώς, δεν είμαι εγώ». Όταν όμως ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Μπεχράκη από το Reuters διηγείται την ιστορία ενός άστεγου, τότε μόνο οι στίχοι από το τραγούδι «Άστεγη Μπαλάντα» (των Active Member) μπορούν να «αποδώσουν» το ακριβές συναίσθημα…

«Θυμήθηκα ξανά κάποιον που μου “χε πει, αν συνηθίσεις τη σιωπή, σειρά μετά έχει η ντροπή…».

Τα σκαλοπάτια γίνοται στρώμα, ο ουρανός ταβάνι και εχουν κάνει έξωση στην «υπερηφάνεια» τους. Είναι οι νεο-άστεγοι, όπως παλιά νεόπλουτοι, αυτοί που για τους μοιρολάτρες πήραν τον στραβό το δρόμο και για τους ορθολογιστές τεχνοκράτες υπήρξαν θύματα της λιτότητας. Δεν είναι μακριά μας. Είναι έξω από την Αθήνα και κάτω από την Ακρόπολη… Σιωπηλός μάρτυρας ιστορικών μεγαλείων που ατενίζουν αυτοί που δεν θέλουμε να δούμε, οι κάτοικοι «φαντάσματα» αυτής της πόλης. Οι άστεγοι…

Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Τις περισσότερες φορές κλείνουμε τα μάτια και συνεχίζουμε το δρόμο μας. Προσπερνάμε βιαστικά. Ποδοπατάμε τα αυτοσχέδια στρώματά τους, όπως έχει ποδοπατήσει μια λασπωμένη μπότα την δική τους αξιοπρέπειά. Όταν όμως ο φακός του Γιάννη Μπεχράκη, φωτογράφου του Reuters, απαθανατίζει την πραγματικότητα, απλά γινόμαστε θεατές και αναρωτιόμαστε: «Θα μπορούσαμε άραγε να είμαστε στη θέση τους;».

Μια σκέψη που όλοι αποφεύγουμε, ακόμα και αν αυτός που βλέπουμε στην εικόνα ήταν κάποτε ο διπλανός μας, ο γείτονάς μας, ο φίλος μας….

Η οικονομική κρίση έχει θύματα και παράπλευρες «απώλειες». Δείτε κάποιες από αυτές, όπως τις «είδε» ο φακός του Γ. Μπεχράκη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ