20.1.2016 15:03

Ρεκόρ απορροφητικότητας

ΣΤΟ 119% ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Tην ικανοποίησή της για το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων, του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Βορείου Αιγαίου 2007-2013, το οποίο έφτασε στο 119%, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Χρ. Καλογήρου.

«Είτε πρόκειται για έργα οδοποιίας, είτε πρόκειται για έργα Παιδείας, είτε για έργα Λιμένων, είτε για έργα Πολιτισμού, το σύνολο των έργων του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου αναβαθμίζει συνολικά την Περιφέρειά μας και την θέτει σε ένα δρόμο βελτίωσης των συνθηκών και της ζωής των ανθρώπων.

Ιδιαίτερα τα έργα για τις υποδομές, γίνονται σήμερα, αλλά συνδέονται και με το αύριο. Είναι τα ίδια από μόνα τους προϋποθέσεις παραγωγής νέου πλούτου», είπε η κα. Καλογήρου, μζί με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Γ. Πλακωτάρη και σημείωσε:

«Ποτέ δε θα πάψει να μας ενδιαφέρει, και εργαζόμαστε άοκνα για αυτό, καθετί που συμβάλλει στην απασχόληση και αντιμετωπίζει την ανεργία, καθετί που φέρνει νέες ευκαιρίες και νέο πλούτο στην Περιφέρεια, καθετί που επιτρέπει στους νέους ανθρώπους ιδιαίτερα να μένουν και να δημιουργούν στον τόπο μας».

Δεύτερη η Χίος

Την πρώτη θέση σε απορροφητικότητα έχει η Λέσβος με ποσοστό 38%, δεύτερη η Χίος με 17,4% και ακολουθούν η Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Αϊ Στράτης, τα περιφερειακά έργα, οι Οινούσσες, τα Ψαρά και οι Φούρνοι.

Η συνταγή

Η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της απορρόφησης του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου κατά μεγάλο μέρος οφείλεται στον επαγγελματισμό και την προσήλωση των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής και αναφερόμενη στο επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τόνισε:

«Όραμά μας για το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ενός εκάστου των νησιών της Περιφέρειας και η αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Να γίνουν τα νησιά μας ενεργοί πόλοι ανάπτυξης».

Σώθηκαν την τελευταία στιγμή

Στα έργα που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, χάρη στις ενέργειες της Περιφέρειας και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο 6μηνο το 2016 του 2016, παρότι ήταν "άστοχα", όπως τα χαρακτήρισε, ενέταξε η κ. Καλογήρου, τη γέφυρα του Παντουκιούς και το λιμάνι της Λαγκάδας. Το λιμάνι της Λαγκάδας υποστήριξε ότι θα είναι ολοκληρωμένο μέχρι τις 30 Ιουνίου, χωρίς προβλήματα.

Δυναμικά στην επόμενη προγραμματική

Με την ίδια δυναμικότητα αλλά χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα αν θα υπάρχουν έτοιμες μελέτες η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την επόμενη προγραμματική περίοδο όπου θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην έξυπνη εξειδίκευση, ώστε να αναπτυχθούν και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Β. Αιγαίου και των νησιών.

Καμιά δέσμευση για το αεροδρόμιο

Χωρίς να δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια κάποιου παράλληλου έργου για την επέκταση του αεροδρομίου, δήλωση ότι μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη θα συνεχίσουν να πιέζουν και να αγωνίζονται για την υλοποίηση του έργου του αεροδρομίου αφού δεν νοείται ένα νησί όπως η Χίος να μην έχει αεροδρόμιο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ