23.5.2013 9:36

Ραντεβού για τον Νοέμβρη

ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους ισοδυναμούν με αφαίμαξη οικονομική αφού επί της ουσίας στο νησί δεν υπάρχει δημόσιος φορέας για να τις πραγματοποιήσει. Το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) έχει κατεβάσει ρολά από τον Μάρτιο του 2012 και το «Σκυλίτσειο» πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αναλύσεων που απαιτείται κι έτσι οι ασφαλισμένοι για ακόμη μια φορά βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Το λουκέτο

Το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ ήταν σύγχρονο και σε αυτό απασχολούνταν ένας μικροβιολόγος και ένας παρασκευαστής. Τον Μάρτιο του 2012 έκλεισε λόγω ελλείψεως υλικών αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έστελνε αντιδραστήρια.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Χιου Ν. Μακρίδης, «Το μικροβιολογικό εργαστήριο ήταν σύγχρονο αλλά για κάποιο λόγο το εργοστάσιο δεν έστελνε αντιδραστήρια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει. Η τοπική διεύθυνση ήρθε σε επαφή με άλλη εταιρεία η οποία προσέφερε καινούργιο εργαστήριο και αντιδραστήρια σε χαμηλότερη τιμή από τα προηγούμενα αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν ενέκρινε αυτή την πρόταση» σημείωσε ο κ. Μακρίδης μιλώντας στον «π».

Το χέρι στην τσέπη

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να κάνουν τις εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, με συνέπεια από τη μία μεριά να αυξάνεται η οικονομική «αιμορραγία» του ΙΚΑ και από την άλλη οι πολίτες, που έχουν ήδη πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας το 15% που είναι η συμμετοχή στις εξετάσεις τους.
Αν λάβει κάποιος υπόψη του τις επιλογές του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα σε ότι αφορά τα μικροβιολογικά εργαστήρια, που το ένα κλείνει μετά το άλλο, μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση της διοίκησης του οργανισμού όπως και τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να πληρώνει δυο εργαζόμενους χωρίς να δουλεύουν (μικροβιολόγο παρασκευαστή). 
Προφανώς και αυτός ο παραλογισμός εντάσσεται στο «νοικοκύρεμα» λόγω μνημονίου.


Χέρια ψηλά στο Νοσοκομείο

Οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα συρρέουν στο «Σκυλίστειο» με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί τουλάχιστον ο αριθμός όσων εξυπηρετεί το μικροβιολογικό τμήμα. Τα ραντεβού έχουν προ πολλού ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τον ασφαλισμένο να κλείνει από σήμερα ραντεβού για τον Δεκέμβριο! «Ξαφνικά βρεθήκαμε με πάρα πολύ κόσμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το νοσοκομείο κάνει ότι μπορεί. Έχει διπλασιάσει τις εξετάσεις τις οποίες κάνει κι έχει φτάσει στο απόλυτο όριο του. Είναι παράλογο να έχει μικροβιολογικά εργαστήρια ο ΕΟΠΥΥ και να μη  τα λειτουργεί» δήλωσε ο διοικητής του «Σκυλίτσειου» Π. Μπουμπάρης.
Παράλογο επίσης είναι να μην ασχολούνται οι πολιτικοί μας με αυτή την  κατάσταση που αφορά στην καθημερινότητα όλων των πολιτών του νησιού μας. Η επαναλειτουργία του εργαστηρίου του ΙΚΑ μπορεί να επιτευχθεί φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Υπάρχει;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ