11.11.2015 17:30

ΠτΔ από τη Χίο: «Η Ελλάδα έχει υποστεί μία σφαγή και δύο γενοκτονίες» [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης από τη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο πλαίσιο της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του νησιού ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να αναφερθεί σε όλα αυτά τα στοιχεία που καθιστούν τη Χίο μοναδική στο πέρασμα των αιώνων.

Αναφερόμενος στη σφαγή της Χίου το 1822 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εστίασε στη θυσία των Χιωτών λέγοντας μάλιστα ότι αυτό το αίμα δεν στάθηκε αρκετό για τους γείτονές μας.

«Δυστυχώς η σφαγή εκείνη δεν ήταν το μόνο δείγμα γραφής που οι γείτονές μας επεφύλαξαν στην Ελλάδα και στον λαό της, γιατί δεν αρκούσε δυστυχώς το αίμα αυτό. Ήρθαν δύο άλλες τραγικές αιματοχυσίες. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πρέπει να τις θυμόμαστε, να τις κρατάμε στη μνήμη μας και να διδασκόμαστε από αυτές. Και αυτό δεν έχει καμία τάση εκδίκησης.

Αυτή η μνήμη δεν είναι στάση εκδίκησης απέναντι στην ιστορία για τη γείτονα Τουρκία. Ο ελληνικός λαός, το αίσθημα της εκδίκησης δεν το είχε ποτέ. Ακόμα και το κάψιμο της ναυαρχίδας (του Καρά Αλή) ήταν μία συμβολική απάντηση στη σφαγή της Χίου.

Εμείς απαντάμε με την ιστορία και διεκδικούμε με την ιστορία. Και αν πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις δύο γενοκτονίες μετά τη σφαγή της Χίου, οφείλουμε να το κάνουμε για να αποδεικνύουμε στους γείτονές μας ότι τουλάχιστον η αναγνώριση αυτών των εγκλημάτων αποτελεί μία έμπρακτη συγγνώμη, την οποία την οφείλουμε απέναντι στην Ελλάδα και στην ιστορία της γιατί εμείς ζητάμε την ειρηνική συνύπαρξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ