17.11.2014 12:44

Ψηφιακά έργα - πρόκληση σε καιρούς κρίσης

• ΑΠΟ 61.500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ «ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΛΗΣ» ΣΕ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Είχε την παρρησία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μάρκος Σκούφαλος να διαφοροποιηθεί. Έσπασε την απόλυτη ομοφωνία των υπολοίπων μερών του Σώματος γιατί διαπίστωσε το αυτονόητο. Είναι τραγικό λάθος να συνεχίζουμε τις συνταγές της περασμένης εποχής. Να πετάμε στον κουβά με το σωρό τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, επειδή κάποιοι έτσι ορίζουν τις προτεραιότητες.

Πριν από καιρό στο πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλησης» η ΕΕΤΑΑ ως φορέας διαχείρισης έκοψε ένα «κουστουμάκι» 61.500 ευρώ για όλους τους Δήμους. Τυποποίησε 10 διαφορετικές προτάσεις στα μέτρα των αναγκών των μεγάλων δήμων και κάλεσε όλους τους Δήμους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ποιος έλεγε όχι σε τζάμπα φράγκα; Ο κάθε Δήμος υπέβαλε την πρόταση του και σύντομα εκδόθηκαν οι αποφάσεις ένταξης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δικοί μας μικροί νησιωτικοί Δήμοι των Ψαρών και των Οινουσών επέλεξαν τον «Οδηγό Πόλης», προχώρησαν και στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Χίου για να παράσχει τη στήριξη των Τεχνικών του Υπηρεσιών και είναι εν αναμονή της απόλαυσης των ευεργετημάτων του προγράμματος.

Τι προβλέπει

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικτυακή πλατφόρμα, που με ψηφιακές απεικονίσεις θα παρουσιάζει έναν πλήρη οδηγό του Δήμου, των σημείων ενδιαφέροντος του κάθε νησιού αλλά και των επιχειρήσεων και των υποδομών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Ωραία σαν σύλληψη, μόνο που μιλάμε για Ψαρά και Οινούσσες, μια πατημασιά γης ο κάθε Δήμος και άρα σκανδαλωδώς προκλητικό το ύψος του έργου στις 61.500 ευρώ.

Κάπως έτσι δεν έχουν τα περισσότερα από τα λεγόμενα ψηφιακά προγράμματα; Βγαίνει ένα υπόδειγμα – φασόν και στη συνέχεια πάνω του «αρμέγονται» χιλιάδες ευρώ από πόρους που θα μπορούσαν να είχαν διοχετευτεί σε πολύ πιο χρήσιμες δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Μάταια ο Μ. Σκούφαλος επικαλούνταν τη γνώση του αντικειμένου από τον Ιακ. Αμύγδαλο. «Να, ο συνάδελφος μπορεί να σας πει ότι είναι παράλογα τόσο διογκωμένα ποσά για μια ιστοσελίδα», έλεγε, αλλά για κακή του τύχη ο Αμύγδαλος εκείνη τη στιγμή ήταν εκτός αιθούσης. Τελικά το έργο ψηφίστηκε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο «καθαγίασε» πρακτικές μιας Ελλάδας που πορεύονταν στο γκρεμό με σπασμένα τα φρένα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ