24.4.2015 11:29

Ψεκάζουν στου Κουτρούλη το γάμο….

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ, ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Να γίνονται σωστά  και εγκαιρότερα οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των ασθενειών της ελιάς και ειδικότερα του δάκου, ζητούν οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί  ελαιοπαραγωγών και  τοπικά συμβούλια των χωριών. Είναι κρίμα να υπάρχει καλή ανθοφορία, καρπόδεση , ελιές και να μην βγάζουν το λάδι που πρέπει επειδή οι ψεκασμοί από τα συνεργεία  γίνονται «στα τυφλά», βιαστικά, καθυστερημένα, χωρίς υπηρεσιακή επίβλεψη και τελικά χωρίς αποτέλεσμα. Αν σε αυτά προστεθούν και οι  καιρικές συνθήκες που ευνοούν το δάκο, ολοκληρώνεται ο καμβάς των αιτίων που επιτρέπουν στους παραγωγούς να ισχυρίζονται ότι πληρώνουν άδικα  για τη διαδικασία.                                                                               

Πέρσι η λαδοχρονιά ήταν καλή, η ανθοφορία και η καρπόδεση ήταν πλούσιες, όμως  το λάδι  ήταν λίγο, αφού τα προβλήματα δεν επέτρεψαν την καλή  συγκομιδή και παραγωγή.                                                                                                                                    

Αντίθετα με τις διαμαρτυρίες των παραγωγών και των συνεταιρισμών,  η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης  υποστηρίζει ότι η σοδειά ήταν καλή και η διαδικασία της δακοκτονίας έγκαιρη και αποτελεσματική.

 

Νίκος Γαλάτουλας (Καλαμωτή)

«Με δικά μας συνεργεία»

« Η δακοκτονία δεν γίνεται σωστά. Δεν μπορεί σε τρεις μέρες ο εργολάβος να ψεκάσει τον κάμπο, αλλά και τα συνεργεία δεν είναι εξειδικευμένα στο αντικείμενο. Είχε δάκο και έπεσε πολύς καρπός γιατί η διαδικασία έγινε καθυστερημένα. Το τοπικό Συμβούλιο έχει προτείνει να κάνουμε  τον ψεκασμό με δικό μας συνεργείο, αλλά το αίτημα μας απορρίπτεται».

 

Μανώλης Καρυάμης (Νέα Ποταμιά)

«Δεν ψέκαζαν τις ελιές»

«Η χρονιά πέρσι ήταν καλή, αλλά έπεσαν όλες οι ελιές από το δάκο. Άργησαν να ραντίσουν και ο ψεκασμός δεν έγινε σωστά. Ψέκαζαν όλο τον άλλο τόπο εκτός από τις ελιές. Ότι έφταναν από το δρόμο, δεν πλησίαζαν στα δέντρα».

 

Κώστας Μπουλαζέρης (Μέσα Διδύμα)

«Πληρώνουμε άδικα»

«Είχαμε δάκο, αλλά πρέπει να εστιάσουμε στο ότι δεν γίνεται σωστά ο ψεκασμός με τρακτέρ. Μόνο ελιές δεν ραντίζουν τα συνεργεία, δεν υπάρχει επίβλεψη, δεν υπάρχει οργάνωση. Οι παραγωγοί πληρώνουν άδικα, η διαδικασία γίνεται καθυστερημένα. Σε δύο ώρες ψέκασαν όλη τη Μέσα Διδύμα. Είχαν συνέχεια ανοιχτές τις κάνουλες  και έριχναν όπου να είναι. Κοιτάζουν να αδειάσουν τα βυτία και να φύγουν».

 

Ματθαίος Βασιλικός (Νεχώρι)

«Οι καιρικές συνθήκες»

«Ήταν καλή χρονιά και το λάδι καλής ποιότητας, οι παραγωγοί έκαναν το λαδάκι για το σπίτι τους. Είχε μικρό ποσοστό δάκου, αλλά όταν οι ελιές  μαζεύονται φρέσκιες  δεν δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα. Η παραγωγή εξαρτάται από πολλά πράγματα, η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία μεταξύ 20 και 30 βαθμών ευνοούν το δάκο, οι πολλές βροχές δυναμώνουν τα δέντρα, η ανθοφορία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες του Μάιου.   

Αν ευνοηθεί, ο δάκος εμφανίζεται από τον Ιούνιο και μετά. Πολύ περισσότερος  δάκος εμφανίστηκε στα Θυμιανά και το Φραγκοβούνι, επειδή εκεί υπάρχουν κτήματα με πολύ υγρασία».

Απόδειξη η ποιότητα

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης Μάριος Γκολέμης διαφωνεί με τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς. Υποστηρίζει ότι η ποιότητα του λαδιού που παράχθηκε αποδεικνύει ότι η δακοκτονία  έγινε έγκαιρα, σωστά και αποτελεσματικά.

«Στην αρχή υπήρξε πρόβλημα με τους πεσμένους καρπούς, αλλά αντιμετωπίστηκε σωστά. Πέρσι η διαδικασία έγινε έγκαιρα, όπως θα γίνει και φέτος. Υπάρχει  μια αναγκαία  μικρή καθυστέρηση, αλλά  ο μειοδοτικός  διαγωνισμός  του έργου  θα γίνει στις 20 Μαΐου και αν δεν υπάρξουν προβλήματα η διαδικασία θα ξεκινήσει την κατάλληλη περίοδο, έως  τις 10  Ιουνίου».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ