12.5.2015 10:38

Ψαλίδι στην οδοποιία

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Σημαντικά μειωμένες είναι οι πιστώσεις που ενέκρινε η  Οικονομική Επιτροπή  για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος πυροπροστασίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, αγροτικής οδοποιίας της   κεντρικής και εσωτερικής οδοποιίας της βόρειας Χίου. Για την αγροτική οδοποιία θα διατεθούν συνολικά 75.000, εκ των οποίων οι 50 το τρέχον έτος και οι  25 το 2016. Για την πυροπροστασία φέτος  θα διατεθούν μόνο 30.000 ευρώ και για την εσωτερική οδοποιία 50.000 το 2015 και 25.000 το 2016.                    Πυροπροστασία

 Ο Νίκος Μαρτάκης χαρακτήρισε ισχνή την πίστωση των 30.000 ευρώ που θα διατεθεί  για την προστασία από πυρκαγιές . Απαντώντας ο πρόεδρος της επιτροπής Στρατής Γδύσης  διευκρίνισε ότι θα   διατεθεί μόνο  για εργασίες  περιμετρικά των οικισμών στις δημοτικές ενότητες Χίου, Καμποχώρων, Ομηρούπολης και Αγ. Μηνά.

Εσωτερική οδοποιία

Ανεπαρκείς χαρακτηρίστηκαν  και οι πιστώσεις των 50.000 ευρώ οι οποίες εγκρίθηκαν για έργα  εσωτερικής οδοποιίας των οικισμών της Βόρειας Χίου.  Δείχνοντας όμως ότι κατανοεί την μειωμένη κατανομή ο Ν. Μαρτάκης  υπενθύμισε  ότι το 2010 διατέθηκαν για την αγροτική οδοποιία 11 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, το 2011 μειώθηκαν σε 7 εκ. και από τότε περικόπτονται δραστικά με εμφανείς τις συνέπειες  στην περιφέρεια. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για την εσωτερική οδοποιία.   

Ισολογισμοί

Με συνοπτική διαδικασία εγκρίθηκαν ομόφωνα οι δημοτικοί ισολογισμοί των περιόδων 2011 και 2012, που καθυστέρησαν επειδή οι πρώην δημοτικές αρχές  δεν είχαν καταγράψει ολοκληρωτικά την ακίνητη περιουσία τους. Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Α.Ε. οικονομολόγος κ. Σταύρος Λιάπης τόνισε ότι προς το παρόν έχουν καταγραφεί  περίπου το 80 με 90%  της ακίνητης περιουσίας των πρώην δήμων και όλες οι υπόλοιπες οικονομικές  δραστηριότητες.

«Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που περιήλθε στον ενιαίο Καλλικρατικό δήμο θα μπορεί να  εντοπισθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Εθνικού Κτηματολογίου», τόνισε επισημαίνοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ