1.9.2016 10:32

Ψάχνει σωσίβιο για τον τουρισμό από την Ελ. Κουντουρά

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤZΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τη στήριξη της Χίου για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στον τουρισμό και τη βελτίωση των υποδομών εκείνων που θα επιτρέψουν στο νησί να έχει την τουριστική ανάπτυξη που επιθυμεί, ζητά με επιστολή του στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ο Στ. Κάρμαντζης.

Ο αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή του ζητά την παρέμβαση της υπουργού σε δυο επίπεδο, σε εκείνο των υποδομών, με έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Clearway στο αεροδρόμιο της Χίου και σε εκείνο της προβολής του νησιού μας σε tour operators  μέσω του ΕΟΤ και μέσω διαφημιστικού υλικού.

Η επιστολή του Στ. Κάρμαντζη

Όπως γνωρίζετε, το νησί της Χίου έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό λόγω του προσφυγικού, το οποίο έχει κληθεί να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή, σηκώνοντας βάρος δυσανάλογο του μεγέθους και των δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Τις τελευταίες μέρες ο τουρισμός του νησιού δέχθηκε το καθοριστικό πλήγμα, αφού οι δύο τελευταίες εταιρίες που πραγματοποιούσαν πτήσεις charter προς τη Χίο, η  Transavia, η οποία πραγματοποιούσε μία πτήση την εβδομάδα από Άμστερνταμ και η Scandinavian Airlines (SAS), η οποία πραγματοποιούσε επίσης μία πτήση την εβδομάδα από το Όσλο, έχουν ειδοποιήσει τους συνεργάτες τους ότι πρόκειται να σταματήσουν την προσέγγιση στη Χίο από την ερχόμενη  τουριστική περίοδο. Η μεν Transavia προσέγγιζε τη Χίο συνδυαστικά με τη Μύκονο, (double touch), η δε SAS συνδυαστικά με τη Λέσβο.

Όπως είναι φυσικό, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό λόγω αυτής της αρνητικής εξέλιξης. Πρακτικά η Χίος την επόμενη περίοδο δεν θα έχει πλέον καμία πτήση charter από την Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές επιχειρήσεις και συνολικά για την τοπική οικονομία, με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν στους υπόλοιπους κλάδους.

Οι εταιρίες έλαβαν αυτή την επιχειρηματική απόφαση λόγω της πτώσης στη ζήτηση, που έφθασε κατά μέσο όρο -71%, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έλαβε το νησί με το προσφυγικό.

Με επιτακτική την ανάγκη να συγκρατήσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό σε αυτό το ακριτικό νησί, είναι απαραίτητο να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη Χίο, σε μια προσπάθεια αναστροφής της κατάστασης. Τα ζητήματα που προέχουν για να δοθεί η απαιτούμενη  ώθηση για την επανεκκίνηση είναι τα εξής:

1. Να προχωρήσει και με δική σας παρέμβαση το έργο της κατασκευής του clearway για την επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, ο οποίος είναι προβληματικός λόγω μήκους για αρκετούς τύπους αεροσκαφών. Εδώ και πολλά χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι γνωστά δεν έχει γίνει καμία επένδυση σε αυτή τη βασική για τον τουρισμό δημόσια υποδομή, με αποτέλεσμα η εικόνα των κτιρίων και η λειτουργικότητα του αεροδρομίου να μην καλύπτουν τις ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.

2. Να γίνει προσπάθεια προώθησης της Χίου σε συνεργασία με tour operators, με ιδιαίτερη στόχευση σε όσους ασχολούνται με εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες. Για τη Χίο έχει ιδιαίτερη σημασία να δοθεί έμφαση και υποστήριξη στην επαφή με κανάλια διανομής του τουριστικού της προϊόντος, πέρα από τη δημοσιογραφική προβολή. Αξιοποιώντας τις επαφές του ΕΟΤ , σε συνεργασία με τα γραφεία εξωτερικού, μπορούν  να οργανωθούν παρουσιάσεις του τουριστικού προϊόντος του νησιού με έμφαση στις δραστηριότητες, στις αγορές ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση Τουρισμού της Π.Β.Α. (π.χ. Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία κ.λ.π), καθώς επίσης να οργανωθούν fam trips για tour operators που θα ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν συνεργασίες.

3. Να υποστηριχθεί η παραγωγή ολιγόλεπτου διαφημιστικού video για τη Χίο, κατά το πρότυπο αυτών που έγιναν για τη Λέσβο.

Κυρία υπουργέ,

Γνωρίζοντας ότι με το ειδικό βάρος και τη θέση που κατέχετε μπορείτε να επηρεάσετε καθοριστικά τις εξελίξεις, παρακαλούμε να συμβάλετε από την πλευρά σας στην προσπάθεια να σωθεί ο τουριστικός κλάδος στο νησί, ο οποίος αυτή τη στιγμή απειλείται με καταστροφή».

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ