7.11.2015 20:28

Πρότυπα πράσινα και φθηνά ενεργειακά

ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 3ου ΚΑΙ 8ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Την απάντηση στα δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα των σχολείων κατέχουν από το καλοκαίρι το 3ο και το 8ο Νηπιαγωγείο Χίου.

Αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια τα σχολεία έγιναν «πράσινα», αναβαθμίστηκαν ενεργειακά και πλέον καταναλώνουν το μισό από την ενέργεια την οποία χρειάζονταν τις προηγούμενες χρονιές σε όλα τα επίπεδα, θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, κ.λπ.

Στην Ελλάδα, το μνημόνιο και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών επιβάλλουν πλέον την κατασκευή τέτοιων πράσινων σχολείων, αφού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, παράγουν και πουλούν ηλεκτρικό ρεύμα, είναι περισσότερο φιλικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Παράδειγμα προς μίμηση

Στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούσαν στην μόνωση και στεγανοποίηση της ταράτσας, εξωτερική θερμομόνωση στο κτίριο, κέλυφος, αντικατάσταση κουφωμάτων, ενεργειακά κουφώματα,  αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτηση λαμπτήρων led για πιο μικρή κατανάλωση, τοποθέτηση αντλίας θερμότητας αντί λέβητα, έτσι ώστε πλέον να λειτουργεί η ψύξη θέρμανση του σχολείου ηλεκτρικό ρεύμα αντί πετρέλαιο. «Έγιναν  όλες οι παρεμβάσεις έτσι ώστε το κτίριο να λειτουργεί καταναλώνοντας κατά το δυνατό λιγότερη ενέργεια. Ήδη λειτούργησαν όλα από την προηγούμενη χρονιά και οι εκπαιδευτικοί ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι από την απόδοση του συστήματος θέρμανσης. Βέβαια το ποσοστό της εξοικονόμησης σε επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας θα μπορούμε να το πούμε με απόλυτη σιγουριά μετά την ολοκλήρωση αυτής της σχολική χρονιάς» σημείωσε στον «π» ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου Στ. Μενδώνης.

 

Και ο αυλόγυρος

 

Ανάλογες παρεμβάσεις έχουν συντελεστεί και στον αυλόγυρο του σχολείου με την κατασκευή μιας παιδικής χαράς η οποία φωτίζεται με φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώματα. «Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Είχε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ αλλά με τις εκπτώσεις κόστισε περίπου 180.000 ευρώ. Αν αυτό το πρόγραμμα επεκτείνονταν σε όλα τα σχολεία θα είχαμε σημαντικά οφέλη. Το κόστος κατασκευής θα μπορούσε να καλύπτεται από το οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, της αγοράς καυσίμων κ.λπ. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την επέκταση αυτών των προγραμμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Μενδώνης.

 

Όρεξη και διάθεση να υπάρχουν

Σε μια σοβαρή χώρα όπου υπάρχει πραγματικός σχεδιασμός για την έξοδο της από την κρίση και την ανάπτυξη και που το πλάνο δεν περιορίζεται μόνο στην επιβολή φόρων, ανάλογα προγράμματα θα είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται από... χθες.

Στη δική μας χώρα απλά φουσκώνουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κι αναζητούμε χορηγούς για να καλύπτουν τις δαπάνες των σχολείων αφού η πολιτεία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά από πολύ νωρίς.

Κι αν η πολιτεία είναι ανύπαρκτη όμως, μπορεί ο Δήμος να αναζητήσει προγράμματα απευθείας από τις Βρυξέλλες οδηγώντας και τη Χίο σε ένα μονοπάτι που έχουν χαράξει με επιτυχία χρόνια τώρα, τα Τρίκαλα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ