6.7.2012 10:05

Πρώτο βήμα για την ανάπλαση του Κάστρου

- ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 
Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνει από σήμερα η ευρύτερη περιοχή του Κάστρου με τα συνεργεία του Δήμου να δίνουν αγώνα με τον χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Φρουρίου.
Ήδη από εχθές εκσκαφείς ξεκίνησαν τη διαμόρφωση της τάφρου προκειμένου να προετοιμαστεί ο χώρος για την τοποθέτηση χλοοτάπητα, φωτιστικών σωμάτων αλλά και δημιουργία περιπατητικού διαδρόμου για τους πεζούς, που συνολικά θα κοστίσουν 260.000 ευρώ.
Τα σημεία παρέμβασης
Ουσιαστικά, οι εργασίες που ξεκίνησαν χθες στην τάφρο αφορούν το ένα από τα 4 σημεία παρέμβασης μέσα από τα οποία η δημοτική αρχή επιχειρεί να αναδείξει το Κάστρο σε πολιτιστικό σήμα κατατεθέν της πόλης της Χίου.
Έτσι μέσα στο επόμενο διάστημα εκτός από την συγκεκριμένη εργολαβία, θα ξεκινήσουν ακόμα τρεις που αφορούν:
·         Τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πόρτας Maggore, συνολικού προϋπολογισμού 114.000 ευρώ.  Η συγκεκριμένη εργολαβία που θα δημοπρατηθεί στις 7 Αυγούστου προβλέπει το σκάψιμο βάθους 3 μέτρων για την ανάδειξη του δρόμου που οδηγούσε στην κεντρική πύλη, τη στεγανοποίηση και τον φωτισμό της.
·         Την ανάδειξη και το φωτισμό της ανατολικής πλευράς του Κάστρου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.0000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ, ενώ απομένει η έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
·         Τη στεγανοποίηση του επιθαλάσσιου τείχους της ανατολικής πλευράς του φρουρίου, κόστους 2 εκ. ευρώ από την 3η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Τι αλλάζει
Τα παραπάνω έργα όπως είναι λογικό αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα που ίσχυαν ως προς τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
Έτσι οιπολίτες θα πρέπει να συνηθίσουν... το περπάτημα αφού, ο χώρος της τάφρου διάγει πλέον τις τελευταίες ημέρες της ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον «π» ο αντιδήμαρχος Χίου Π. Στεφάνου, πλέον η αξιοποίηση των περιφερειακών παρκινγκ αποτελεί μονόδρομο, αφού ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής προβλέπει την αξιοποίηση των χώρων της Σούδας, των Ταμπάκικων αλλά και της Αγίας Άννας Καπέλας ως χώρων στάθμευσης για ιδιώτες.
«Από τη Δευτέρα ξεκινούν ήδη τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ από και προς τα Ταμπάκικα, προκειμένου να μεταφέρουν τους οδηγούς των οχημάτων. Η σύμβαση η οποία έχουμε υπογράψει προβλέπει την έναρξη των δρομολογίων σε τακτά χρονικά διαστήματα τις καθημερινές από τις 07:30 το πρωί μέχρι τις 15:30, ώστε να εξυπηρετούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι», ανέφερε ο ίδιος.
 
Τα προβλήματα
Την ίδια ώρα πάντως, σε μείζον θέμα τείνει να μετατραπεί η παρουσία των εγκαταλειμμένων οχημάτων στην τάφρο του Κάστρου αφού παρά τα ειδοποιητήρια του Δήμου στους ιδιοκτήτες τους, αυτά συνεχίζουν να παραμένουν εκεί, εμποδίζοντας τη διαδικασία εκσκαφής του χώρου.
«Έχουμε βάλει ειδοποιητήρια στα τζάμια των αυτοκινήτων αλλά πολλοί ιδιοκτήτες φαίνεται ότι τα αγνοούν με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να μην μπορούν να σκάψουν εκεί που πρέπει. Σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα ζητάμε την κατανόηση του κόσμου αλλά κυρίως τη συνεργασία του», δήλωσε ο κ. Στεφάνου τονίζοντας παράλληλα ότι αν μέχρι την Παρασκευή οι οδηγοί των οχημάτων δεν τα έχουν βγάλει τότε το γερανοφόρο όχημα της Express Service με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση ο Δήμος, θα τα απομακρύνει ενώ το κόστος της μεταφοράς θα το επωμιστούν οι ίδιοι.
Από την άλλη οι εκσκαφές της τάφρου ανέδειξαν ακόμα ένα πρόβλημα με το οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα συνεργεία του Δήμου, αφού σε όλο το μήκος της υπάρχει το υπόγειο  κεντρικό δίκτυο όμβριων υδάτων, που οδηγεί τα νερά από τις αποχετεύσεις στη θάλασσα.
«Αυτό και μόνο το γεγονός δημιουργεί επιπλέον καθυστέρηση στις εργασίες και είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορούμε να δώσουμε καμία εκτίμηση για την αποπεράτωσή τους. Θα πρέπει να βγει ο κεντρικός σωλήνας, να γίνουν οι εργασίες και να τοποθετηθεί ξανά στο σημείο που ήταν», είπε κλείνοντας ο κ. Στεφάνου.
Γεγονός πάντως αποτελεί ότι μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά πραγματοποιούνται συντεταγμένες εργασίες ανάδειξης του φρουρίου ως κεντρικού σημείου αναφορά για το κέντρο της πόλης.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν τελικά ο Δήμος θα καταφέρει συντονισμένα να ξεπεράσει τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας αλλά και της Αρχαιολογίας και να παραδώσει στους πολίτες  ένα πολιτιστικό στολίδι αντάξιο της ιστορίας του νησιού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ