17.5.2012 13:31

Πρωταθλητές στην ανεργία

ΑΥΞΗΣΗ 60% ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της ανεργίας πανελλαδικά καταγράφεται στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εγκυκλίου της Εθνικής Αρχής Συντονισμού. Τα συγκεκριμένα στοιχεία κατατέθηκαν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της χώρας μας για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με αυτά, οι επιπτώσεις στην περιφέρεια μας από την κρίση είναι πλέον ορατές και αποδεικνύονται με αριθμούς που σοκάρουν. Το ποσοστό αύξησης της ανεργίας το δ΄τρίμηνο 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 για την περιφέρεια Β. Αιγαίου φτάνει στο 60%.
Αναλυτικά όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής»: «Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της ανεργίας σε επίπεδο Περιφερειών (για το δ΄τρίμηνο 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010) καταγράφεται στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (66,4%) και Βορείου Αιγαίου (60,0%). Αύξηση 57% παρουσίασε η ανεργία στην Πελοπόννησο, 53,9% στην Αττική και 49,0% στην Κεντρική Μακεδονία. Μείωση της ανεργίας χάρη στον τουρισμό καταγράφηκε το 2011 μόνο στα Ιόνια Νησιά (-23,2%) και Νότιο Αιγαίο (-26,5%). Αντιθέτως στην Κρήτη καταγράφηκε άλμα 36,9%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο τέλος του 2011 το ποσοστό των «νέων ανέργων» σε όλη την επικράτεια, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 24,0% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία για 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 54,6%».
 
Τα παραπάνω στοιχεία ως τάση στην αγορά είχαν καταγραφεί κι από το Εργατικό κέντρο αφού σε πρόσφατη συνέντευξη του στον «π» ο πρόεδρος του Τ. Κώσταλος επεσήμανε ότι κάθε μήνα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ανέργων στο νησί, σε όλους τους κλάδους.
Μείωση του ΑΕΠ
Κι αν η ανεργία αυξάνεται, αντίστοιχα μειώνεται σύμφωνα με την ίδια πηγή και το ΑΕΠ στην περιοχή μας κι επίσης αρνητικά ποσοστά φέρνει και η σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Οι αριθμοί μίλησαν κι όσο δε γίνονται βήματα προς τα εμπρός να ξεφύγει ο τόπος από την εσωστρέφεια, όσο στρουθοκαμηλίζουμε ή δίνουμε μορφές δαιμόνων σε οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξη κι επένδυσης προωθείται στο νησί τόσο θα βλέπουμε την ανεργία να ανεβαίνει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ