31.7.2015 19:00

Πρόταση για ένταξη σε fast track τουριστικής επένδυσης στη Χίο

Η υπαγωγή της μεγάλης τουριστικής επένδυσης που σχεδιάζεται στην περιοχή Κεραμεία της Χίου στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track) θα αποτελέσει το αντικείμενο της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ αφότου σχηματίσθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σηματοδοτεί στην κρίσιμη αυτή συγκυρία τη βούληση της κυβέρνησης, ειδικά μετά τον ανασχηματισμό, να δείξει ένα φιλικότερο πρόσωπο προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Θετική εισήγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εισήγηση του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη προς τη ΔΕΣΕ είναι θετική, κάτι που πιθανότατα θα μεταφρασθεί και σε έγκριση της εν λόγω επένδυσης. Η επένδυση προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, μπάνγκαλοου συνολικής δυναμικότητας περίπου 1.000 κλινών και την κατασκευή μαρίνας. Τμήμα της επένδυσης θα αναπτυχθεί εκεί όπου βρίσκονται οι παλιές εγκαταστάσεις των Κεραμείων. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία «Κεραμεία Α.Ε.», συμφερόντων του Ομίλου Κολάκη, που δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλία, με καταγωγή από τις Οινούσσες.

Η ΔΕΣΕ θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Ωστόσο, ήδη η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν αλλαγές στη νομοθεσία για το fast track. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» ο κ. Λαμπριανίδης: «Θέλουμε τις στρατηγικές επενδύσεις. Θέλουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, εκείνες που έχουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Δεν θέλουμε, όμως, οποιαδήποτε επένδυση».

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει, επίσης για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί για αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, γεγονός που θα «ξεπαγώσει» τη διαδικασία εγκρίσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ