18.1.2016 17:45

Προσπαθεί να πιάσει το ρουκετοπόλεμο από … τα κέρατα

• ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Η επικινδυνότητα του εθίμου δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο μας. Εδραιωμένη όμως είναι πια η πεποίθηση ότι την επιτείνει το καθεστώς παρανομίας μέσα στο οποίο διεξάγεται. Με το χρόνο πια να κοντοζυγώνει στην εποχή διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου η δημοτική αρχή αναζητεί, για πρώτη φορά μεθοδικά, τρόπο νομιμοποίησής του.

Οδηγό για την προσπάθεια της χρησιμοποιεί έθιμα με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το επίσης ξακουστό κυνήγι του ταύρου στην Ισπανική Παμπλόνα ή τη ρίψη βεγγαλικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία.

Εν εξελίξει σχέδιο

Μια πρώτη συζήτηση στη Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου έφερε στην επιφάνεια τη συστηματική προεργασία που έχει ήδη γίνει από τη δημοτική αρχή, έστω κι αν ο Μαν. Βουρνούς εκτιμά ότι δεν θα προφτάσει να καλύψει τη διοργάνωση του εφετινού εθίμου.

Ο δήμαρχος προ μηνών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εμπλεκόμενων με το έθιμο, στην οποία ανέπτυξε τη σκέψη του, σε πρώτη φάση για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπόλεμου. Πέρα από τη νομοθετική πρωτοβουλία που πρέπει να αναπτυχθεί στη δημοτική αρχή εκτιμούν ότι το έθιμο πρέπει να τεθεί υπό την ευθύνη ενός ανεξάρτητου φορέα, ίσως με τη  μορφή ενός συνεταιρισμού.

«Αναπτύχθηκε  εποικοδομητικός διάλογος όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις,  κατατέθηκαν προτάσεις  και τελικά συμφωνήσαμε στην ανάγκη σύστασης ενός φορέα. Απομένει συνέχεια της συζήτησης για να αποκρυσταλωθεί η μορφή του», αποκαλύπτει ο Μαν. Βουρνούς.

Στο Δήμο εκτιμούν ότι η ύπαρξη ενός φορέα με ευθύνη τη διοργάνωση του εθίμου θα επαναφέρει το ρουκετοπόλεμο στις προ ετών, ανόθευτες διαστάσεις του, με έλεγχο του αριθμού των ρουκετών, της εντοπιότητας των ρουκετατζήδων και ασφάλειας κατά τη διαδικασία κατασκευής των ρουκετών, αποδεδειγμένα πιο επικίνδυνο στάδιο. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι μια πιθανή εμπορευματική δυνατότητα του φορέα θα λύσει σε σημαντικό βαθμό τον ετήσιο πονοκέφαλο αναζήτησης χρημάτων τόσο από τους ρουκετατζήδες όσο και από το Δήμο για την προστασία εκκλησιών και γειτονικών οικιών και την αποκατάσταση τους την επομένη του εθίμου.

 

Πρωτοβουλία βουλευτών

Όπως προσθέτει ο κ. Βουρνούς ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση για το θέμα,  αυτή τη φορά με τους δύο τοπικούς βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπους της  Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πιθανότητα νομιμοποίησης του εθίμου. «Ευρωπαϊκά υπάρχουν παραδείγματα εθίμων πολύ πιο επικίνδυνων από το ρουκετοπόλεμο, είναι όμως νομικά κατοχυρωμένα. Αναθέσαμε στους δύο βουλευτές να αναζητήσουν τον τρόπο. Μάλιστα με επιστολή μου στις αρχές Ιανουαρίου τους υπενθύμισα την υποχρέωση», προσθέτει ο δήμαρχος  Χίου,

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του «π» το πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη ετοιμάζεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ