7.4.2016 12:04

Προσοχή στην καύση χόρτων

12 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΕΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Δύσκολη αναμένεται η φετινή αντιπυρική περίοδος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την φετινή ανομβρία που επικρατεί στο νησί, δημιουργούν προβλήματα πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 20ημερο η Π.Υ. Χίου επενέβη σε 12 τουλάχιστον περιστατικά κατάσβεσης πυρκαγιάς που προκλήθηκαν  από υπολείμματα καύσης καλλιεργειών χωρίς ευτυχώς να προκληθούν ζημιές. Χαρακτηριστική η Τετάρτη  642016 όπου η Πυροσβεστική επενέβη σε 3 περιστατικά  Θολοποτάμι, Βοκαριά, Καλαμωτή για τον έλεγχο πυρκαγιών που προκλήθηκαν από την προαναφερόμενη αιτία. 

"Εφιστούμε την  προσοχή των εργαζομένων στην ύπαιθρο πολιτών για τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σύμφωνα με την 9/2000 Πυροσβεστική διάταξη. 

Συγκεκριμένα:

α.- Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.

β.- Τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα και εξασφαλίζεται με τοποθέτηση περιμετρικά της εστίας της φωτιάς κατάλληλου μεγέθους λίθων.

γ.- Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.

δ.- Σε περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν φωτιά, υποχρεούνται στην  πλήρη κατάσβεσή της ή στο σκέπασμά της με ποσότητα χώματος. 

Σε περίπτωση επέκτασης των πυρκαγιών οι παραβάτες διώκονται ποινικά και υποχρεούνται σε αστική αποζημίωση.

Τέλος σύμφωνα με την 4/2012 Πυρ/κή Δ/ξη υπενθυμίζουμε οτι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο­χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά", αναφέρει η Πυροσβεστική. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ