17.4.2015 20:27

Προσοχή ενόψει αντιπυρικής περιόδου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Να προετοιμάσει τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Μαϊου και διαρκεί μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου επιχειρεί με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου.

Με δεδομένη μάλιστα την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου, όπως η αύξηση της θερμορκασίας, η ενίσχυση της έντασης των ανέμων και η ελαχιστοποίηση των βροχοπτώσεων, η Πυροσβεστική συνιστά πιστή τήρηση των κείμενων διατάξεων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πυρκαγιές από ανθρώπινη παρέμβαση.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τα παρακάτω:

α) Ενημέρωση της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων το πρωί της ημέρας καύσης, για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.

β) Επιλογή αποψιλωμένου σημείου για την καύση.

γ) Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης πυρκαγιάς (επαρκής παροχή νερού, πτυοσκάπανα κλπ)

δ) Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κλπ) και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.

ε) Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της καύσης και μετά την απομάκρυνση να γίνεται πλήρης κατάσβεση με χρήση νερού.

στ) Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα ανωτέρω και εκδηλωθεί πυρκαγιά ο  υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 28, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα και θα διενεργείται εις βάρος του δικογραφία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ