13.1.2016 15:00

Προσφυγικό: Δημιουργείται Κοινή Επιτροπή υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής – ΚΕΔΕ

Τη σύσταση κοινής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντίστοιχα στελέχη και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης  ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας  και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μουζάλας δήλωσε: «Με την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους που απαρτίζουν την επιτροπή για το μεταναστευτικό εγκαινιάσαμε σήμερα μια μόνιμη συνεργασία. Θα ήθελα να το δείτε ως μια μόνιμη μεικτή επιτροπή, και είμαι βέβαιος ότι έτσι την αντιμετωπίζει και ο κ. Πατούλης. Η επιτροπή αυτή θα προσπαθήσει να συνδέσει ακόμα παραπέρα το κράτος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έτσι και αλλιώς είναι μέρος του κράτους, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου.

 

 Όταν λέω Εθνικό Σχέδιο, εννοώ τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη, που θα συνδιαμορφωθεί με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω τονίσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει όχι απλά να βοηθάει, αλλά και να συμπράττει με τις αποφάσεις της, και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι θα έχουμε να σας δείξουμε αποτελέσματα».

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι δήμαρχοι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν, χωρίς μεσάζοντες, τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

 

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να γνωρίζει το σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία για τα κέντρα φιλοξενίας, για τα ζητήματα υγιεινής, καθώς και για τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκτόνωση εντάσεων όπου αυτές σημειώνονται.

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νεότερη συνάντηση σε διάστημα 15 ημερών. Στο μεσοδιάστημα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της ΚΕΔΕ θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν σε πρακτικό επίπεδο τη συνεργασία. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μουζάλας δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

 

Εξερχόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι μία μόνιμη επιτροπή, έχουμε δουλειά μπροστά μας. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για την άνοιξη και θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Νομίζω ότι τα εγκαίνια αυτής της επιτροπής έδωσαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν απάντηση μέχρι σήμερα. Πιστεύω όμως ότι έχουμε μπροστά μας αρκετά πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν κάτι το οποίο θα γίνει στο άμεσο μέλλον». Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος τόνισε: «Χρόνος δεν υπάρχει, αλλά εφόσον δουλέψουμε με δεδομένο ότι η διάθεση είναι υπαρκτή, θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Είναι ένα ζητούμενο οι χώροι υποδοχής και οι χώροι φιλοξενίας. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία συνάντηση και με τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος θα πρέπει να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις».

 

Τέλος ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε:

 

Γ. Καμίνης : «Ήταν μια πολύ καλή σύσκεψη. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι οι δήμαρχοι και το υπουργείο, αφού όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, χωρίς τη σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώτον, για να πετύχουμε μια ισορροπημένη κατανομή της ευθύνης στο προσφυγικό πρόβλημα. Και κατά δεύτερο λόγο, γιατί υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία, μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά να δημιουργήσουμε και προϋποθέσεις ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες, που θα δεχθούν τμήμα αυτής της ευθύνης. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία».

 

Στην Επιτροπή συμμετείχαν και κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Ρόδου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος,  ο αντιδήμαρχος Κω Δ. Γερασκλής,  καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ