12.6.2013 19:44

Προς πλήρη ρήξη με Σαμαρά ο Βενιζέλος

Στα ότι της υπέρβασης σημερινής κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά κινείται το ΠΑΣΟΚ, μετά τις δραματικές διεργασίες στο εσωτερικό του και τη, σχεδόν ομόθυμη, διάθεση των βουλευτών και στελεχών του να μην παράσχει το Κίνημα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφόσον κάτι τέτοιο ζητήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Καταλαβαίνετε ότι οι δρόμοι που μπαίνουμε είναι συγκεκριμένοι» είπε με χαρακτηριστικό υπαινικτικό λόγο, προς το ηγετικό δυναμικό του Κινήματος ο κ. Βενιζέλος, προετοιμάζοντας έτσι για την πιθανή τροπή, που μπορούν να λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Μετά τη δίωρη κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, η αίσθηση των περισσοτέρων στην Ιπποκράτους είναι ότι η πτώση της κυβέρνησης και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές έχει αυτή την ώρα περισσότερες πιθανότητες από το να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, με υποχώρηση του κ. Βενιζέλου από τη θέση του ότι πρέπει να αποσυρθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να ανοίξει η ΕΡΤ για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση.

Περιθώρια ελιγμών πλέον δεν υπάρχουν πολλά, αν και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι μία εκλογική αναμέτρηση αυτή την περίοδο θα είναι επώδυνο τεστ για το μέλλον του, ενώ υπάρχει και αγωνία για το ποιος θα χρεωθεί μία προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Βενιζέλος διαμήνυσε μιλώντας στη συνεδρίαση αυτή ότι δεν θέλει, αλλά ούτε φοβάται τις εκλογές. Στη δευτερολογία του επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα στον κ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι «θα είναι η δεύτερη φορά που ρίχνει κυβέρνηση»!

Κατά τον κ. Βενιζέλο «το πραγματικό δίλλημα είναι τι θα πει το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη κυβέρνηση, εφόσον γίνουν εκλογές», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ξανά με τη ΝΔ με τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό. Σε αυτό το κλίμα ήταν και πολλά στελέχη, όπως και βουλευτές του, που επισήμαναν ότι με έναν πολιτικό αρχηγό που εκβιάζει, ενώ απέτυχε τα κρισιμότερα θέματα, που διαχειρίστηκε στον τελευταίο χρόνο δεν μπορεί να δοθεί ξανά πρωθυπουργικός θώκος.

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε στη δευτερολογία του, μήπως ο κ. Σαμαράς θέλει να δραπετεύσει από τα προβλήματα ή βλέπει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που έχει μπροστά της η χώρα.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν και δραματικός όσον αφορά στις επιπτώσεις, που θα έχει στην οικονομία και γενικά την πορεία της χώρας μία προσφυγή στις κάλπες τώρα. Επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν αλυσιδωτές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία και να τεθεί σε κίνδυνο το μέλλος της χώρας.

Με τον τρόπο που παρουσίασε πάντως τους κινδύνους από μία πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως προσπαθήσει μέχρι την τελευταία ώρα να βρει συμβιβαστική λύση.

Πλην του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη συνεδρίαση αυτή ουδείς έθεσε κάποια ουσιαστική αμφισβήτηση για την στρατηγική της ανυποχώρητης στάσης, ενώ πολλά στελέχη όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Τόνια Αντωνίου και άλλοι τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της απόσυρσης της εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ προς τον κ. Σαμαρά -ορισμένοι διαχωρίζουν πάντως τον σημερινό πρωθυπουργό από τη συνεργασία σε ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ