6.2.2015 8:56

Προγραμματικές «χαμηλών τόνων»

Για το απόγευμα της Κυριακής, στις 7 μ.μ., μετατίθεται η έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία ως προς το τι αναμένουν να ακούσουν και, κυρίως, τι δεν επιθυμούν να ακούσουν οι εταίροι και δανειστές, θέτουν νέα δεδομένα. Το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, χθες, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, ενώ για το ίδιο ζήτημα συζητείται και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να τον ενημερώσουν για την περικοπή δαπανών που μπορούν να γίνουν σε κάθε υπουργείο, με μάζεμα σε σπατάλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενόψει των προγραμματικών, πρόθεση είναι το μήνυμα που θα εκπέμπουν αυτές να λειτουργήσει καθησυχαστικά προς το διεθνές ακροατήριο, που αντιμετώπισε με μεγάλο σκεπτικισμό την αθρόα υπουργική παροχολογία των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε χθες προς τους υπουργούς του να αποφεύγουν τις πολλές δηλώσεις. Το ζητούμενο είναι, μέσα από τις κυβερνητικές και κομματικές διεργασίες, να βρεθεί η χρυσή ισορροπία ανάμεσα στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, στις πραγματικές δυνατότητες υλοποίησής τους και στο μήνυμα που θα σταλεί προς τους εταίρους και δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κατάθεση ενός προγράμματος τετραετίας για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, ενώ ως άμεσης προτεραιότητας μέτρα θα ανακοινωθούν αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, επιδότηση διατροφής σε άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάρτα μετακίνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ανέργους), που έχουν σχετικά χαμηλό κόστος υλοποίησης. Αναμένεται να ανακοινωθούν, επίσης, ως άμεσης εφαρμογής μέτρα, οι ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και «κόκκινα» δάνεια και μια σειρά θεσμικών αλλαγών, όπως η επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας, ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών και μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία φορέων και υπηρεσιών, μέτρα που δεν επιβαρύνονται με δημοσιονομικό κόστος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις, στις οποίες η κυβέρνηση επενδύει, καθώς θεωρεί ότι συνδράμουν στην άσκηση πίεσης προς τους συνομιλητές της.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ