29.2.2024 15:06

Πρόγραμμα παρέμβασης για την κλιματική αλλαγή από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» (video)

Μια πρωτοποριακή παρέμβαση με σκοπό την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην καθημερινότητά μας, ξεκινά με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σ. Λάτση και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με τριήμερες εκδηλώσεις και δράσεις, στις 4, 5 και 6 Μαρτίου, στο Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο TEENS, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και στην Ιχθυόσκαλα Χίου και τον παραλιακό και υποθαλάσσιο χώρο της γύρω ακτής, αντίστοιχα.

Σχετική συνέντευξη τύπου δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου 2024 στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Μιχάλη Μπελέγρη, που τόνισε ότι στην επωνυμία του εν λόγω προγράμματος CHIOS CLIMATE CHANCE στοχευμένα χρησιμοποιήθηκε η λέξη chance που σημαίνει ευκαιρία, αντί της λέξης change που θα πει αλλαγή, για να δοθεί μια ώθηση στη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης και δράσης όλων μας, τέτοια, που μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα, με την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, προσαρμοζόμενοι σε αυτήν, να χρησιμοποιούμε θετικά τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, με ωφέλιμες δράσεις για τον μετριασμό της.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Χίο και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, φορέα κ.λ.π. Δηλαδή είναι μια πρωτοβουλία που εστιάζει στον άνθρωπο, σε όλους αυτούς που ζουν δουλεύουν δημιουργούν στο νησί της Χίου, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Χίου, όπως στις Οινούσσες και τα Ψαρά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αυτό, θα αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο που μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

Θα έχει διάρκεια 2 ετών και η προετοιμασία για την υλοποίησή του έχει ήδη αρχίσει από τον Δεκέμβριο του 2023.

Σχετικά με τις επίσημες εναρκτήριες εκδηλώσεις και δράσεις του, πρέπει να πούμε για την ενημέρωση του κοινού, ότι η πρώτη ημέρα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, είναι αφιερωμένη σε ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, στο Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο TEENS, σε μια συνέντευξη τύπου και στη διεξαγωγή της πρώτης εστιασμένης συζήτησης (focus group). Ο Υπεύθυνος της Νέας Γενιάς της ΗELMEPA και Εκπρόσωποι της HELMEPA , θα επισκεφθούν σχολεία και το TEENS με ένα ηλεκτρικό βαν που φέρει τον εμβληματικό γλάρο της ΗELMEPA, πραγματοποιώντας απλές διαδραστικές παρουσιάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ρύπανση προσαρμοσμένες ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, αναδεικνύοντας τις έννοιες του καθήκοντος και της δέσμευσης. Στο TEENS με την παρουσίαση της κλιματικής αλλαγής, μαθητές θα γίνουν Youth Ambassadors της HELMEPA με ειδικό πιστοποιητικό, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο με την ενεργή συμμετοχή τους στο CHIOS CLIMATE CHANCE. Στη συνέντευξη τύπου στο TEENS θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος Ευθύμιος Μητρόπουλος και η Διευθύντρια της HELMEPA Όλγα Σταυροπούλου. Η πρώτη αυτή μέρα του CHIOS CLIMATE CHANCE θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία του πρώτου Focus Group, δηλαδή της πρώτης ομάδας, μαθητών, πολιτών, ατόμων από ενδιαφερόμενους και άμεσα συνδεδεμένους με το θέμα Φορείς, που μέσα από συζήτηση θα αναδεικνύουν, προσδοκίες του νησιού πάνω στο θέμα, ζητούμενα και τρόπους δράσης. Τα Focus Group θα είναι ομάδες 10 με 12 ατόμων, για να είναι ''ευκίνητα '' και παραγωγικά.

Τη δεύτερη μέρα των εναρκτήριων εκδηλώσεων του CHIOS CLIMATE CNANCE, δηλαδή την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί ένα σημαντικό συνέδριο με θέμα την κλιματική αλλαγή στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Διονυσία Αυγερινοπούλου, οι Βουλευτές Χίου Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος Ευθύμιος Μητρόπουλος και η Πρόεδρος της HELMEPA Σεμίραμις Παληού. Στο κύριο μέρος του Συνεδρίου , θα καταθέσουν τις απόψεις τους η Εύα Λιανού Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, με την υποστήριξη του οποίου επίσης υλοποιείται το πρόγραμμα CCC και ο καθηγητής Κων. Καρτάλης ως ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος και κλίματος. Στη συζήτηση που θα επακολουθήσει με θέμα την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας θα λάβουν μέρος η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γιάννης Μανιάτης και η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Ελένη Πολυχρονοπούλου, ενώ συντονίστρια θα είναι η Δρ. Βάλια Αυγουστίδη, επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος της HELMEPA. Οι τρεις συμμετέχοντες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ο καθένας από τον επαγγελματικό του χώρο, σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του και θα κλείσει τις εργασίες του με την ομιλία του, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος θα έρθει στο νησί ειδικά για το λόγο αυτό.

Τον γενικό συντονισμό του συνεδρίου θα έχει η Γενική Διευθύντρια της ΗELMEPA Όλγα Σταυροπούλου.

Η τρίτη φάση των εναρκτήριων εκδηλώσεων του CHIOS CLIMATE CHANCE, πραγματοποιείται την ημέρα Τετάρτη 6 Μαρτίου, που θα γίνει από το πρωί, καθαρισμός στην Ιχθυόσκαλα από εθελοντές δύτες. Αυτό είναι πράγματι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς... είναι μια πραγματική βιωματική εμπειρία για όλους. Δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί τι είναι ένας υποβρύχιος καθαρισμός, τι ευρήματα μπορεί να φέρει στην ακτή. Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τα '' σκουπίδια '' που συλλέγονται στις ακτές, αλλά ελάχιστοι ξέρουν τι ''σκουπίδια'' συλλέγονται κάτω από το νερό... από ρούχα, παπούτσια, μπουκάλια, παιχνίδια, που είναι το πιο απλό μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, όπλα και ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος...

 ''Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να είναι μαζί μας το πρωί της Τετάρτης 6 Μαρτίου στην Ιχθυόσκαλα'', ήταν το μήνυμα του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και του CHIOS CLIMATE CHANCE, στον επίλογο της σχετικής συνέντευξης τύπου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ