9.4.2014 8:51

Προφυλακιστέοι 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις χθεσινές, μαραθώνιες απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας, οι οποίοι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια σε βάρος του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατό του.

Για την ίδια υπόθεση απολογήθηκαν στην ίδια ανακρίτρια άλλοι δύο συνάδελφοί τους, από το κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, οι οποίοι τελικώς αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων βρισκόταν και ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας, υπαρχιφύλακας Χ.Κ. Μιλώντας στην «Κ» ο συνήγορος υπεράσπισής του Νίκος Ζήνδρας υποστήριξε ότι η κατάσταση της υγείας του Καρέλι ήταν οριακή ήδη από τη στιγμή της μεταγωγής του από τις φυλακές Μαλανδρίνου στο Α.Τ. Ιτέας, όπου κρατήθηκε πριν τελικά μεταφερθεί στη Νιγρίτα.

Στις καταθέσεις τους οι αστυνομικοί που μετείχαν στη μεταγωγή του Αλβανού κρατουμένου δήλωσαν ότι έφερε μώλωπες και εκδορές σε όλο του το σώμα. Ενδεικτικά, αρχιφύλακας του τμήματος Ιτέας κατέθεσε ότι «κατά την παραλαβή του κρατουμένου διαπιστώθηκε να έχει εμφανείς μώλωπες και εκδορές στη μεγαλύτερη επιφάνεια του κορμιού του, μαυρισμένα και πρησμένα μάτια, εκδορές στα χέρια και στον δεξιό αγκώνα πληγή».

Πάντως, άκρως επιβαρυντικά για τους υπαλλήλους της φυλακής Νιγρίτας είναι τα συμπεράσματα έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στο πόρισμά τους οι «αδιάφθοροι» επισημαίνουν ότι ο Καρέλι «υπέστη συστηματικές σωματικές κακώσεις (βασανιστήρια) στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας».

Επιπλέον, προσδιορίζουν ότι «τα πιο βίαια κτυπήματα κατάφεραν σε βάρος του οι Χ.Κ. και Κ.Χ., ενώ στον Α.Λ. αποδίδεται το σπάσιμο του στέρνου του Καρέλι δεδομένου ότι τον χτυπούσε με τον βραχίονά του επανειλημμένως στο στήθος».

Σήμερα έχουν κληθεί να απολογηθούν στην ανακρίτρια οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, από το σύνολο των 15, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ