7.10.2013 14:30

Προετοιμάζεται διαδραστική άσκηση

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΑΙΓΙΣ 2013» ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΘΛΙΒΙΤΗ

Ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα εγχείρημα έχει βάλει στόχο η Πολιτική Προστασία  με την αρμόδια αντιδήμαρχο Αθηνά Θλιβίτη και με αυτό ως ζητούμενο σήμερα συγκεντρώνει τους πρώτους εθελοντές για ανταλλαγή απόψεων σε μια καθαρά προπαρασκευαστική συνάντηση.
Ο στόχος είναι η οργάνωση μιας διαδραστικής άσκησης με τη συμμετοχή και πολιτών κατοίκων της για την  αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τον τίτλο «Αιγίς 2013».

Η άσκηση, απαιτεί μεγάλη προετοιμασία, χαρακτηριστικό είναι ότι σε άλλες περιοχές που έχει πραγματοποιηθεί η προετοιμασία της διαρκούσε πάνω από έξι μήνες και συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γ.Γ.Π.Π. και πάνω από 500 πολίτες εθελοντές, πυροσβέστες καταδρομείς, μελή της λέσχης εφέδρων αξιωματικών, κ.λπ.
« Επειδή ζούμε σε μία χώρα όπου κατά διαστήματα εκδηλώνονται διαφόρων ειδών φυσικές  καταστροφές, η σωστή ενημέρωση και προετοιμασία όλων μας είναι αναγκαία,.
Είναι υποχρέωση όλων μας να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι, έτσι ώστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως για παράδειγμα ένας σεισμός ή μια μεγάλη πλημμύρα, να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες στο ελάχιστο»
, δήλωσε στον «π» η Αθ. Θλιβίτη αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία αυτή η άσκηση.

Το σενάριο

Σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα σενάριο το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθεί στην πορεία των επαφών της πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση και συνεργασία με τους συμμετέχοντες. Υποθετικά πάντως και στα πλαίσια του σεναρίου της άσκησης, εκδηλώνεται ένας σεισμός ή μια μεγάλη φυσική καταστροφή και πρέπει με τη συμμετοχή όλων να στηθεί ο εικονικός καταυλισμός, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Στον καταυλισμό που θα στηθεί πρέπει να υπάρχει όλη η τεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του (τουαλέτες, υδροδότηση με πόσιμο νερό, φωτισμός, ηλεκτροδότηση, δίκτυο πυρασφάλειας).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης προβλέπονται και διάφορα συμπληρωματικά εικονικά σενάρια, όπως έρευνα αγνοουμένων που υποτίθεται ότι έχουν χαθεί στην προσπάθειά τους να προσέλθουν στον καταυλισμό μέσω ορεινού δρόμου, δύο συμβάντα φωτιάς εντός του καταυλισμού, τρία σενάρια τραυματισμών, δύο λιποθυμικά επεισόδια, εξαφάνιση ανηλίκου από τον καταυλισμό, φωτιά σε δασική περιοχή πλησίον του καταυλισμού και σε οίκημα πλησίον του καταυλισμού.

Ενεργά και ο πολίτης

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία στην συγκεκριμένη άσκηση, που στόχος είναι στη Χίο να υλοποιηθεί μέσα στον χειμώνα, είναι ότι συμμετέχει ενεργά ο όλος ο πληθυσμός που δεν  ενεργοποιείται σε εθελοντικές ή άλλες οργανώσεις, με αποτέλεσμα η ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και περιστατικών να φτάνει παντού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ