28.5.2012 19:23

Πρεμιέρα για το 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων

Μετά την επιτυχία της 2ης Συνάντησης των Ελληνικών Βοτανικών Κήπων το 2010, μια ακόμη πολύ σημαντική επιστημονική συνάντηση, διεθνούς επιπέδου αυτή τη φορά, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Χίο.
Ξεκίνησε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (EUROGARD VI), σήμερα Δευτέρα 28 Μαΐου 2012, στο Ομήρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χίου, και θα διαρκέσει ως το Σάββατο 2 Ιουνίου. Στη EUROGARD VI συμμετέχουν σύνεδροι από 33 χώρες του κόσμου, τους οποίους καλωσόρισε η Χιώτισσα Πρόεδρος του Συνεδρίου, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Μαλούπα Ελένη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, από πλευράς Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου κύριος Κωνσταντίνος Γανιάρης.
Η προσπάθεια αυτή θα αφήσει μια πολύ καλή προίκα στο νησί:

  • Η Χίος θα τοποθετηθεί στη διεθνή λίστα των βοτανικών προορισμών.
  • Οι Χιώτες θα φιλοξενήσουν με θέρμη και θα κάνουν έτσι πολλούς και σημαντικούς φίλους, επιστήμονες από 33 χώρες του κόσμου.
  • Ο Βοτανικός Κήπος Αιγαίου θα αναδειχτεί και θα αναπτυχθεί, προκειμένου να παίξει το σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει, τη διατήρηση, δηλαδή, της φυτικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου. Με τα μάτια των ειδικών από όλον τον κόσμο στραμμένα προς αυτόν και στηριζόμενος στη βοήθειά τους, είναι μάλλον αδύνατον να μην ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι αδύνατον, επίσης, να μη βάλουν τα δυνατά τους ο Αγροτικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο πρόεδρος του οποίου, κύριος Βασίλης Γκίκας,  ανοίγοντας το Συνέδριο, απεύθυνε στους συμμετέχοντες έναν πολύ ουσιαστικό και συγκινητικό λόγο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου που βοήθησαν ενεργά την προσπάθεια.
  • Είναι θετικό, τέλος, ότι την εκδήλωση αυτή αγκάλιασαν διεθνείς οργανισμοί, όπως η BGCI και η Planta Europa, εθνικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  επιστημονικοί φορείς και Πανεπιστήμια. 
  • Δημιουργείται, δηλαδή, σιγά-σιγά, κουλτούρα σχετική με τη Διατήρηση της Ελληνικής Χλωρίδας σε Βοτανικούς Κήπους στη χώρα μας, ζητούμενο από την απελευθέρωση της χώρας και μετά, και στο νησί της Χίου ειδικότερα.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της διήμερης τακτικής συνάντησης των Εθνικών Εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών Βοτανικών Κήπων, την οποία φιλοξένησε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» με μεγάλη επιτυχία. Παραβρέθηκαν 19 εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Δικτύου, οι οποίοι παρουσίασαν τις εξαμηνιαίες εκθέσεις των πεπραγμένων τους, συντονίζοντας τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση του δύσκολου έργου της  Διατήρησης της Φυτική Βιοποικιλότητας της Ευρώπης και του Πλανήτη, εφαρμόζοντας την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατήρησή της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ