17.5.2012 13:44

Πρασινίζει και «γεφυρώνεται»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΥΛΗ KAI ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Η 3η ΕΒΑ ενέκρινε τη μελέτη  διαμόρφωσης της  τάφρου και αποκατάστασης του γεφυριού του κάστρου στην Πόρτα Μαγγιόρε και η Επίτροπος του Ελεγκτικού συνεδρίου υπέγραψε τον προσυμβατικό έλεγχο, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την έγκριση της μελέτης και τη δημοπράτηση του έργου, από το δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει μέσα στον Ιούνιο και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί αρχές Φθινοπώρου.
1. Tάφρος
Η μελέτη προβλέπει την εκβάθυνση της τάφρου σε βάθος 2, 40 μ, όπου έχει υπολογισθεί το ύψος της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και τη δημιουργία πρανούς από απόσταση 12 μ. από τη γέφυρα, το οποίο θα  βοηθήσει την εύκολη πρόσβαση προς αυτή  και θα αναδείξει τον όγκο της συνολικά. Η γέφυρα θα είναι ορατή, τόσο από την ανατολική όσο και από τη δυτική περιήγηση προς αυτήν, μέχρι και την είσοδο από τη Κύρια Πύλη.
Η προστασία των πεζών που διασχίζουν το δρόμο, θα επιτευχθεί με κτιστό πέτρινο στηθαίο κατά μήκος του δρόμου και της γέφυρας  ύψους μέχρι από ο, 80 εκ. έως 1.00 μ. τόσο κατά μήκος τους δρόμου αλλά και κατά μήκος της γέφυρας
Για την ανάδειξη του γεφυριού  και την αποκάλυψη της κατάστασης της δυτικής όψης της γέφυρας θα γκρεμιστεί το τοιχίο, αφού όπως έχει αποδειχθεί, είναι δυνατή η ανακατασκευή των τόξων της.
«Η σταδιακή αποχωμάτωση θα αντιμετωπίσει και τον όγκο του νερού με μηχανικά μέσα τα οποία θα βρίσκονται μόνιμα στη περιοχή, τα οποία θα διοχετεύουν το νερό στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και ο υπάρχον αγωγός ομβρίων θα υπογειωθεί. Τα μηχανικά μέσα αυτά δε θα είναι εμφανή αλλά μέσα στο χωμάτινο όγκο τάφρου σε κοντινή απόσταση από τη πιο χαμηλή στάθμη της γέφυρας».
Το τηλεφωνικό αλλά και το δίκτυο ύδρευσης τα οποία αποκαλύφθηκαν στο πάνω μέρος των θόλων της γέφυρας, θα μετακινηθούν και θα υπογειωθούν.
 
2. Ανακατασκευή λιθόστρωτου
Πάνω στη γέφυρα θα αφαιρεθούν οι φθαρμένες πλάκες, θα αποκατασταθούν με μονόλιθους ποικίλων διαστάσεων και θα δοθεί κλίση στη γέφυρα προς τη κεντρική πύλη, για την σωστή απορροή των νερών .Το μονοπάτι που αποκαλύφθηκε κοντά στην είσοδο της κεντρικής πύλης, θα ανασηκωθεί τμηματικά και αφού επισκευασθεί θα επανατοποθετηθεί στην ίδια θέση.
Το μπαζωμένο τμήμα της γέφυρας όπου λειτουργούσε η ξύλινη καταπακτή, θα βαθύνει περίπου 20 έως 50 εκ., για  να αποκαλυφθεί  το κεντρικού τόξο, το οποίο διατρέχει τη γέφυρα από Βορρά προς Νότο.
Η  αναπαράσταση της διαφορετικής φάσης του μπαζωμένου τμήματος της γέφυρας, θα προβάλλεται και θα προστατεύεται παράλληλα με γυάλινο δάπεδο πάνω σε μεταλλικό σκελετό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ