4.2.2014 13:26

Που πήγε ο σχεδιασμός για το Παζάρι;

Αν ξεκινούσαμε την πρώτη διαπίστωση για το κέντρο της πόλης δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Πέραν από τους κατ’ ομολογία ανοργάνωτους χώρους που έχουν διαμορφωθεί πέριξ της πόλης (Ταμπάκικα κα.), το κέντρο υποφέρει από τα αυτοκίνητα και την άναρχη κυκλοφοριακή ροή. Ωστόσο, ο Δήμος Χίου δείχνει συστηματικά να εγκαταλείπει οποιαδήποτε λογική θα έλυνε το πρόβλημα, την ίδια στιγμή που και ο χώρος υφίσταται και η προεργασία έχει γίνει.

Το Παζάρι της... ανάπλασης

Από την δημοτική αρχή Μ. Μεννή είχε μπει ως κυρίαρχος στόχος να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την αξιοποίηση και αναβάθμιση της περιοχής του παλαιού παζαριού του κέντρου. Η πρώτη σκέψη και σχεδόν οριστική, ήταν στο χώρο να δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων κατά τα πρότυπα και άλλων πόλεων, που θα ανακούφιζε την ανάγκη στάθμευσης των οχημάτων των δημοτών που εξυπηρετούνται στο κέντρο και παράλληλα θα απέφερε και έσοδα στο  δημοτικό κορβανά. Μελέτες έγιναν, το θέμα προχώρησε έως ένα σημείο, το εξέτασε και επιδερμικά η δημοτική αρχή Βρουλή που ανάλαβε αμέσως μετά και έκτοτε αγνοείται παντελώς η τύχη του.

Παράλληλα με το σχέδιο για υπόγειο πάρκινγκ σκέψεις έγιναν και για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του παζαριού. Κάποιοι είπαν ότι θα γίνουν... νέα Λαλάδικα, κάποιοι ότι έφτασε η ώρα να αναβαθμιστεί η γειτονιά, όμως και πάλι ο σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα, μοιάζει ανάγκη αξεπέραστη να δοθεί μόνιμη λύση στο θέμα της στάθμευσης. Πρώτοι εξάλλου από το πρόβλημα υποφέρουν οι μόνιμοι κάτοικοι για τους οποίους ουδεμία διάκριση γίνεται αναφορικά με τα άλλα αυτοκίνητα και φυσικά με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας οι παραβάσεις έχουν αυξηθεί.

Που θα πάνε όμως τα οχήματα; Πως θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος όταν είναι προφανές πως ακόμη και η Τροχαία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα περιοριζόμενη σε λογικές βεβαιώσεις παραβάσεων, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο δημότης δεν έχει άλλη επιλογή;

Να επανέλθει

Η ανάγκη οδηγεί και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα. Να εξεταστεί ενδελεχώς εκ νέου η υπόθεση του δημοτικού πάρκινγκ στο Παζάρι και να εξαντληθούν τα περιθώρια για να γίνει πραγματικότητα η κατασκευή του. Ολοένα και περισσότεροι διαπιστώνουν την τραγικότητα της καθυστέρησης στη λήψη καίριων αποφάσεων σε βαθμό που οι ανάγκες υπερκαλύπτουν πλέον διαθέσεις και προθέσεις. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε και το όφελος το οποίο θα είναι πολλαπλό, όχι μόνο για τον δημότη, αλλά και για τον Δήμο στον οποίο θα εισρέουν τα έσοδα.

Δε νομίζεται ότι μια ακόμη προσπάθεια φτάνει και περισσεύει για να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ