23.9.2016 18:51

Πότε θα πληρώσει το δικό της λογαριασμό;

Σε απέραντη έκταση εύφλεκτων υλικών έχει μετατραπεί η περιοχή πέριξ του πάρκου ανεμογεννητριών της ΔΕΗ στο Μελανιός. Η αθέτηση της αρχικής δέσμευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για αντικατάσταση τους και το πλήθος των καλωδιώσεων, προφανώς για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος, προκαλούν διαρκώς σπινθήρες και ήδη μέσα σε ένα μήνα η περιοχή δυο φορές κινδύνεψε να καεί.

Η έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστικών δυνάμεων και περαστικών, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η φωτιά προκαλείται σε ήδη καμένα εδάφη εδώ και δυο χρόνια, έχει ως συνέπεια να μην επεκτείνεται με απειλητική ταχύτητα.

Η αδιαφορία στη λήψη μέτρων απ’ το ΔΕΔΔΗΕ είναι όμως εγκληματική. Προφανώς η συντήρηση του δικτύου του είναι περιορισμένη. Δεν γίνεται ολοσχερής αποψίλωση της έκτασης, ούτε έχει αναληφθεί μέριμνα να υπάρχει δίκτυο άμεσης κατάσβεσης εντός της επικίνδυνης ζώνης.

Η «μπαρουταποθήκη» όμως απειλεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου του νησιού, καθώς η περιοχή ανάμεσα στο γειτνιάζον Άγιο Γάλας και τα Χάλανδρα είναι ίσως ό,τι πιο πράσινο έχει πια να επιδείξει το νησί.

Να σημειωθεί ότι είναι τόσο ασυνεπής η στάση του κρατικού μονοπωλίου στη ρευματοδότηση, με την όποια του μορφή (ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ- ΔΕΗ Ανανεώσιμες) που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους κατοίκους από την προ διετίας φωτιά. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ