11.10.2013 12:15

Πως χτίζονταν το λαϊκό προφίλ της Χρυσής Αυγής στο νησί μας

• ΕΜΦΑΝΗ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

Με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που καλλιεργούσαν σταδιακό κλίμα συμπάθειας για τη Χρυσή Αυγή επιχείρησαν τα μέλη της Τοπικής της Οργάνωσης να διαδώσουν την παρουσία της και στο νησί μας, πριν ξεσπάσει ο κατακλυσμός των αποκαλύψεων για τον ηγετικό της πυρήνα. Άλλοτε ως δασοπυροσβέστες, ως διοργανωτές δεντροφυτεύσεων, τελευταία και με την κλασσική συνταγή της διανομής τροφίμων, τα στελέχη της, πάντα υπό βουλευτική καθοδήγηση, επιχείρησαν να αμβλύνουν τις αρχικές υποψίες για το ιδεολογικό υπόβαθρο του Συνδέσμου και να εξωραΐσουν την εικόνα της κοινωνίας για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να επιβάλουν τις ακραίες και επικίνδυνες για τη Δημοκρατία απόψεις τους.

Μακριά από τα φωτά της δημοσιότητας αλλά με παρουσίαση της δραστηριότητας τους μέσα από την ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» τα μέλη της Οργάνωσης στη Χίο ομολογούν μια ισχυρή δόση ενοχής για τη συμμετοχή τους σε αυτή και μόνο από το γεγονός ότι επιλέγουν να κρύβουν τα πρόσωπα τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ακόμα και στις αναμνηστικές φωτογραφίες που οι ίδιοι βγάζουν έπειτα από κάθε τους εκδήλωση. Με βήματα μεθοδικά, που περισσότερο στον προγραμματισμό τους μοιάζουν με εκείνα περιβαλλοντικών ή κοινωφελών ομάδων, χωρίς ιδιαίτερες αναφορές ούτε σε τοπικά ζητήματα, ούτε πολύ περισσότερο σε πολιτικές θέσεις, επιχειρήθηκε συστηματικά η Οργάνωση να καταγραφεί στο υποσυνείδητο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των πιο αδύναμων οικονομικών της στρωμάτων, ως μια ομάδα νέων με αγαθά κίνητρα και επιδιώξεις. Σήμερα, βέβαια, οι πάντες γνωρίζουν ότι όλα αυτά ήταν το κέλυφος αλλότριων επιδιώξεων της ηγετικής της ομάδας.

Παραπλανημένα ή μη τα μέλη της στη Χίο είχαν πετύχει τελευταία τα σκαλοπάτια του πρώτου ορόφου επί της Αγελάστου 16 να τα ανεβαίνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες. Μια συχνότητα που έχει διακοπεί απότομα από την αποκάλυψη του αληθινού προσωπείου της ηγετικής ομάδας, έστω κι αν ο βαθμός αγανάκτησης που στρέφει ψηφοφόρους προς τη «Χρυσή Αυγή» δεν έχει εκμηδενιστεί.

Εν αρχή η φωτιά…Απ’ τη μάχη με τις φλόγες δεν λείπει η φωτογράφηση. Είναι γιατί δε σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την παρουσία τους εκεί.

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στη Χίο ο πυρήνας της «Χρυσής Αυγής» την κάνει τις ημέρες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Τον Αύγουστο του 2012 μια ολιγομελή ομάδα με ομοιόμορφο ντύσιμο και μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής ρίχνεται με τους υπόλοιπους εθελοντές στα μέτωπα της φωτιάς. «Η συμμετοχή των μελών του Κινήματος στη δασοπυρόσβεση δε δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, ώστε να μην υπάρξει καμιά υπόνοια για πολιτική εκμετάλλευση. Να σημειωθεί πως ύστερα από παρέμβαση βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατάφερε να έρθει στην Χίο κλιμάκιο εθελοντών πυροσβεστών με οχήματα με αντλίες από γειτονικό νησί, καθώς οι αρμόδιες Αρχές δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα», αναφέρει τότε στην ιστοσελίδα της η Οργάνωση, εμμέσως επιρρίπτοντας ευθύνες για αδράνεια στην κρατική μηχανή.

Από τις πρώτες μέρες της άνοιξης του 2013 η κινητικότητα είναι μεγαλύτερη. Στις 4 Απριλίου η Τοπική Οργάνωση πραγματοποιεί εθελοντική δεντροφύτευση «στα πλαίσια του προγράμματος της Πράσινης Πτέρυγας για την φροντίδα και προστασία της Ελληνικής φύσης».

Σε αναμνηστική φωτό από την επίσκεψη των βουλευτών Γρέγου και Ματθαιόπουλου κάτω από το άγαλμα του Κων. Κανάρη. Πρόσωπα κρυμμένα, με επιλογή τους, αλλά και έντονη η γυναικεία παρουσία. Η κατεύθυνση

Το γενικό πρόσταγμα για την ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής στο νησί έχει, ως υπεύθυνος περιφέρειας Αν. Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου, ο Χρ. Καπετάνιος. Όμως η ιδιαιτερότητα καταγωγής από τη Λαγκάδα του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Αν. Γρέγου, δίνει τον τόνο στις καθαρά πολιτικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης. Η παρουσία του βουλευτή στη Λαγκάδα για το Πάσχα συνδυάζεται στις 6 Μαΐου με επίσκεψη του και πολιτική ομιλία του στα γραφεία της Χίου. Απαντά σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, οι οποίοι «θυμίζουν σε εχθρούς και φίλους ότι η παρουσία του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, στο νησί μας όπως και σε όλη την Ελλάδα θα είναι διαρκής», όπως ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Οργάνωσης.

Και ο … γαμβρός

Μια μέρα αργότερα η βουλευτική παρουσία διπλασιάζεται. Τα γραφεία, πέρα από τον Αν. Γρέγο, επισκέπτεται και ο βουλευτής Σερρών, Αίαντας Ματθαιόπουλος, γνωστός στο πανελλήνιο για τα εμμετικά ρατσιστικά τραγούδια του και τη φημολογία ότι διατηρεί σχέση με τη θυγατέρα του Ν. Μιχαλολιάκου. Βουλευτές και μέλη βολτάρουν στα κεντρικά σημεία του νησιού, το Κάστρο και το δημοτικό κήπο, φωτογραφίζονται, όμως επιλέγουν να κρύβουν τα πρόσωπα τους ακόμα και στις φωτογραφίες που οι ίδιοι ανεβάζουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Από ποιους θέλουν να κρυφτούν;

Επόμενη δημόσια εμφάνιση στις 2 Αυγούστου. Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής διανέμουν έντυπο υλικό στο κέντρο της πόλης και επιχειρούν να συνομιλήσουν με καταναλωτές και καταστηματάρχες στην Απλωταριά. Πριν κλείσουν κάθε τους εκδήλωση θα επιστρέψουν στα γραφεία τους για να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και τον ύμνο της Χρυσής Αυγής.

Για το φτωχό…Με αίσθημα ικανοποίησης η πρόεδρος των διαβητικών Ματίνα Μακροκάνη υποδεικνύει που πρέπει να μοιραστούν οι σακούλες στη δράση διανομής των τροφίμων.

Τελευταία απόπειρα προσέγγισης πολιτών στις 11 Σεπτεμβρίου. Εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια και τη φτώχεια διανέμουν τρόφιμα, εννοείται μόνο σε Έλληνες πολίτες. Μεσάζον για να προσελκύσουν κόσμο ο Σύλλογος Διαβητικών Χίου, με την πρόεδρο του, Στ. Μακροκάνη, σε δηλώσεις της να «ευχαριστεί τα παλικάρια της Χρυσής Αυγής»…

Η συνέχεια καθημερινά … επί της οθόνης. Οι συνεχείς αποκαλύψεις για το ρόλο των βουλευτών της σε μια σειρά έκνομων δράσεων έχει φέρει τη μισή κοινοβουλευτική της ομάδα εντός ή στο κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού. Ορισμένα από τα στελέχη της στη Χίο να ασπάζονται τη θεωρία περί συνομωσίας για την εξόντωση της Οργάνωσης και σίγουρα κάποια από αυτά να αναλογίζονται ότι ευτυχώς που μερίμνησαν να κρυφτούν τα πρόσωπα τους από το φωτογραφικό υλικό που οι ίδιοι διακίνησαν. Ντρέπονται λιγότερο για τις τότε επιλογές τους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ