23.6.2014 10:56

Πώς έφτασαν οι Αρχές στα... κοτέτσια με το νέο φορτίο ηρωίνης

Στον εισαγελέα οδηγήθηκαν οι 14 που εμπλέκονται στην υπόθεση του νέου φορτίου ηρωίνης, το οποίο εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένα κοτέτσια σε αποθήκη στο Κορωπί.

Οι 14 συλληφθέντες είναι τα 11 μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Noor 1» με σημαία Τόγκο που βρίσκεται στη Βλήχα Ελευσίνας και είχε μεταφέρει την ηρωίνη και άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, μία γυναίκα και ένας άνδρας.

Η γυναίκα, 53 χρόνων, κάτοικος Αργυρούπολης, φέρεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ ο άνδρας φέρεται να έχει βοηθήσει στη μεταφορά της ηρωίνης στην έπαυλη της Φιλοθέης. Το τρίτο άτομο είναι υπήκοος Ιράν ο οποίος φέρεται ότι είχε αναλάβει τη φύλαξη της ποσότητας ηρωίνης που εντοπίστηκε σε αποθήκες στο Κορωπί.

Επτά από τους συλληφθέντες θα απολογηθούν την Τρίτη και άλλοι επτά την Τετάρτη. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών.

Η νέα επιχείρηση έγινε, παρουσία εισαγγελέα, από τα στελέχη της Διοίκησης Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και το γραφείο στην Αθήνα της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί εντόπισαν και κατάσχεσαν συνολικά 138 συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού μεικτού βάρους 986 κιλών και 600 γραμμαρίων, ενώ συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 12 αλλοδαποί και δύο έλληνες. 

Για την εξέλιξη της υπόθεσης ενημερώνονταν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Όπως ανέφεραν στελέχη του Λιμενικού η υπόθεση αυτή αποτελεί συνέχεια εκείνης με τον εντοπισμό πριν από περίπου μια εβδομάδα πάνω του ενός τόνου ηρωίνης σε άλλη αποθήκη στο Κορωπί, για την οποία έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 40χρονος εφοπλιστής. 

Έτσι, μέχρι στιγμής, η συνολική ποσότητα της ηρωίνης που έχει εντοπιστεί και κατασχεθεί ανέρχεται σε δύο τόνους και 120 κιλά -η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όλα τα ναρκωτικά φέρεται να είχαν μεταφερθεί στην Ελλάδα με το δεξαμενόπλοιο «Noor 1», σημαίας Τόνγκο, που βρίσκονταν εδώ και καιρό στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας και είχε μπει στο στόχαστρο του Λιμενικού.

Από την έρευνα προέκυψε πως το συγκεκριμένο πλοίο που ανήκει στην εταιρεία «Μπρόντε» είχε ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου από το λιμάνι της Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στις αρχές Μαΐου σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά του Ομάν μεταφορτώθηκαν από λάντζα τα ναρκωτικά.

Το δεξαμενόπλοιο έφτασε στην Ελευσίνα για ναυπηγοεπισκευή στις 7 Ιουνίου ενώ κατά το ταξίδι στη χώρα μας ο καπετάνιος δήλωσε μηχανική βλάβη και για αυτό κατέπλευσε πλησίον ναυπηγείου. 

Πληροφορίες ανέφεραν πως από την Ελευσίνα η ηρωίνη μεταφέρθηκε με φορτηγό που είχε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στις δυο αποθήκες στο Κορωπί και στην έπαυλη του εφοπλιστή στη Φιλοθέη. Ειδικότερα η ηρωίνη είχε κρυφτεί κάτω από πέλετ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού «συγκεκριμένα, δεξαμενόπλοιο ονόματι 'NOOR ONE', το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Βλήχας Ελευσίνας, είναι το πλοίο το οποίο μετέφερε την ανωτέρω ποσότητα ηρωίνης από τα διεθνή ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Πακιστάν, καθώς και την ποσότητα των ενός τόνου, εκατόν τριάντα τριών κιλών και τετρακοσίων είκοσι γραμμαρίων ηρωίνης, που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί την 12-06-2014 σε αποθήκη στο Κορωπί. Και στην περίπτωση αυτή, η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης των εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων ηρωίνης, τοποθετήθηκε σε φορτηγό όχημα (κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ), το οποίο και την μετέφερε σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρίκα Κορωπίου.»

Κατά την έρευνα, επίσης, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο πλοίο διαπιστώθηκε πως δεν διέθετε παραστατικά για την κατοχή 18 τόνων καυσίμων οπότε θα υπάρξουν κατηγορίες και για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Επιπλέον κατά τη συγκέντρωση των στοιχείων στο δεξαμενόπλοιο διαπιστώθηκε πως τα ναρκωτικά βρίσκονταν σε άλλη αποθήκη στο Κορωπί όπου στη συνέχεια έγινε η έρευνα.

Αξιωματικοί του Λιμενικού έλεγαν χαρακτηριστικά πως «ο τρόπος απόκρυψης της συνολικής ποσότητας η ηρωίνης των 2 τόνων και 120 γραμμαρίων στο δεξαμενόπλοιο «NOOR ONE», ήταν τόσο προσεγμένος, μελετημένος και σχεδιασμένος που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας» και πρόσθεσαν ότι «το φορτίο έφυγε από το συγκεκριμένο σημείο σε τρεις δόσεις με διαφορετικούς τρόπους και με διαφορετικά οχήματα και φορτηγά».

Επιπλέον ένας από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες είναι ο οδηγός φορτηγού που είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε πάρκινγκ φορτηγών στην περιοχή του Σχιστού, το οποίο θεωρείται ότι είναι αυτό που θα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες λιμενικοί και αστυνομικοί είχαν κάνει έρευνα σε αποθήκη στο Κορωπί κοντά σε εκείνη που είχαν βρεθεί τα ναρκωτικά και όπως ανέφεραν πληροφορίες σκόπευε να νοικιάσει ο εφοπλιστής.

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ