14.1.2017 11:25

Πολυτραυματίας είναι το λιμάνι μας

ΡΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΜΟΛΟ

Τα προβλήματα στατικότητας των κρηπιδωμάτων του λιμανιού μας είναι πολλά και εκτεταμένα, δεν περιορίζονται μόνο  στο ντόκο  που ελλιμενίζονται τα μεγάλα πλοία.

Σημαντικές καθιζήσεις και ρωγμές  υπάρχουν και σε δύο σημεία του νότιου μόλου. Το πρώτο είναι στην αποβάθρα μπροστά στις δεξαμενές τροφοδοσίας καυσίμων και το δεύτερο  στον κόκκινο φάρο. Η αποβάθρα έχει πάρει ευδιάκριτη κλίση προς τη θάλασσα και τα ρήγματα διευρύνονται γρήγορα.

Θα αντιμετωπισθούν

Τα σημαντικά  προβλήματα είναι γνωστά στο Λιμενικό Ταμείο.

Προς το παρόν  η τεχνική υπηρεσία του Ταμείου  ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του βορειοδυτικού κρηπιδώματος, πρώτον γιατί είναι σοβαρότερα και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει άλλη προοπτική αποκατάστασης. Αντίθετα, σύμφωνα με την υπηρεσία τα προβλήματα του νότιου μόλου μπορούν να  ενταχθούν μέσα στο έργο επέκτασης  του  λιμανιού, αφού αν εγκριθεί  η πρόταση που έχει κατατεθεί και βρίσκεται σε διαβούλευση, θα είναι εύκολο να ενταχθούν  σε κάποια από τις μελέτες και να αποκατασταθούν ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες κατασκευαστικές  εργασίες.  Σύμφωνα με την υπηρεσία πάντα, η ανάληψη κατάρτισης των μελετών από το Ίδρυμα Τσάκος αποτελεί εγγύηση πρώτον για την γρήγορη και δεύτερον για την σωστή υλοποίηση τους. Όπως τονίζεται μάλιστα η απαιτούμενη πίστωση  είναι ένα ασήμαντο ποσόν στο συνολικό κόστος των  περίπου 600.000 ευρώ που θα κοστίσουν.

Η αιτία

Τα συνεχή  προβλήματα δημιουργούνται  επειδή από τον οικίσκο των αλιέων έως το φάρο η επέκταση του μόλου είναι νεώτερη. Το μπάζωμα της είναι χωμάτινο, δεν έχει θεμελιωθεί με τα   γνωστά τσιμέντινα μπλόκ  και γι’ αυτό  φθείρεται και  διολισθαίνει προς την κεντρική περιοχή  της προκυμαίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ